Nederland kampeert in Rockanje

De heerlijke badplaats Rockanje ligt op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Wat je krijgt? Het prachtige natuurgebied Voornes Duin, zo’n zes kilometer strand, fijne paviljoens en een fietsdrang van jewelste.

Strandgeluk

Niets fijner dan een dag strand: met je tenen in het zand en je hoofd slechts bezig met pagina 169 van je bloedstollende boek. Grappig: met het strand op het zuiden kijk je vanuit hier uit op het eiland Goeree Overflakkee. Kleine kinderen mee? Het strand loopt langzaam af en door de zandbanken zijn de golven niet zo hoog dat betekend ideaal pootjebaden en zandkastelen bouwen dus. Genoeg strandpaviljoenen in Rockanje, maar bij Havana kun je naast ijsjes eten ook aan de mojito’s… Proost. www.havana.nl

Voornes duin

Wat een heerlijkheid: het gevarieerde duingebied van het eiland Voorne-Putten (1.400 ha!) is een van de mooiste natuurgebieden van Europa. Naast de vele bijzondere plantensoorten en vlinders vinden ook veel vogels hier hun thuis: van aalscholver tot nachtegaal, van blauwborst tot roofvogel. Ravotten in de duinen, wandelen rond de natuurlijke duinmeren Quackjeswater en Breede water en fietsen over eeuwenoude dijken. Dus natuurliefhebbers, op naar Rockanje.
www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/voornes-duin

(Historisich) Hellevoetsluis

Aquapark Splash, Nationaal Brandweermuseum, Adventuredome en Historyland: Hellevoetsluis ben je niet snel uit als je met de (klein)kinderen op pad bent. Fijn: daarnaast is er ook nog veel historie in de stad te vinden: Hellevoetsluis was eeuwenlang vooral legerplaats en marinehaven en dit is nog volop te zien. Denk aan de kazerne Fort Haerlem, de bunkers, barakken, kruittoren en het Museumschip De Buffel. Heerlijk veel historie.

www.hellevoetsluis.nl/toeristen; www.opvoorneputten.nl

Duinhuisjes in stijl

In het duingebied van Voorne stonden ooit typische duinboerderijtjes,

Zonder zorgen verblijven op een camping in Rockanje

gemaakt van takken, hout en riet. Bij een verhuizing werd het huisje afgebroken en ergens anders weer opgebouwd. In het Openluchtmuseum zijn vier oorspronkelijke duinhuisjes met bijgebouwen te zien uit 1850 tot 1910, ingericht in de stijl van toen. Leuk: de tentoonstellingen, geregelde activiteiten (zoals oud-Hollandse kinderspelen) en kinderen kunnen altijd speuren met een DOE-tas.

Verhaal van meertje de waal

Nog zo’n mooi natuurgebied is Meertje de Waal. In het meertje kwam een bijzonder natuurverschijnsel voor: een groeiende steen. De steen (inmiddels rots) is er nog wel maar groeit niet meer. Dit deed hij nog wel tot de eerste helft van de twintigste eeuw, maar daarna is de waterhuishouding op Voorne erg veranderd. We moeten het dus doen met oude verhalen en legenden… en die zijn er volop. Zoals de geneeskrachtige modder en de liefdessage van Mark en Betje. Pas op: het schijnt hier ook te spoken… www.vvv.nl, www.verhalenbank.nl/items/show/49144

Boordevol Brielle

Liefde voor historie? Vestingstad Brielle heeft op één stad na (Harlingen) de meeste monumenten per inwoner van Nederland. Da’s nog eens cultuur snuiven. Brielle bezoek je dan ook niet in één dag: de Jacobs-, Geuzen- én Sint-Catharijnekerk (hier trouwde Willem van Oranje), het Historisch Museum Den Briel, het Arsenaal, Merulaweeshuis, de Sloepenloods met panden rond de Maarland-haven en natuurlijk de vestingwerken uit 1713 . Dit wordt morgen nog een dagje Brielle. www.beleefbrielle.nl

Oranjes kerk

Bezoek je Den Briel, dan zie je de Sint-Catharijnekerk al van verre liggen. De bouw begon in de 13e eeuw, met het plan de grootste kerk van Nederland te bouwen. Helaas is de kerk door een brand én geldgebrek nooit helemaal afgebouwd... Wel speelt de kerk een grote rol in de Nederlandse geschiedenis. Zo trouwde Willem van Oranje hier met zijn derde vrouw, Charlotte de Bourbon. Het ‘Oranjeraam’, een gebrandschilderd raam, herinnert aan dit huwelijk. Doen: beklim ook de 57 meter hoge toren.

Vogels

Het Quackjeswater is een duinmeer dat in de zeventiende eeuw ontstond. In de loop der tijd vormde zich rond dit duinmeer een vochtig bos. Bewandel je het paadje dat rondom het meer door het bos loopt, dan waan je je echt in een sprookje. Niet alleen mensen komen hier graag: ook vogels houden van het Quackjeswater. Zo was dit de eerste plek in Nederland waar de zilverreiger begon te broeden en door zijn spierwitte kleur valt-ie lekker op. Nog zo’n opvallende verschijning is de lepelaar: deze vogel met gekke kuif en lepelvormige snavel broedt op een eiland in het Quackjeswater.

Kamperen in Rockanje

Naast de vele activiteiten die je kunt beleven in Rockanje, zijn er ook campings waar je kunt neerstrijken na een dag vol belevingen. ANWB Camping wijst je de weg naar deze campings.

Bekijk campings in Rockanje

ANWB Kampeerkaart CKE

Ben je in het bezit van de ANWB Kampeerkaart CKE? Bekijk dan de lijst met campings met CKE-voordeel.

Bekijk campings