Kamperen in Andorra

Vakantie in Andorra

In het hart van de Pyreneeën

Andorra is het hoogst gelegen land van Europa. Je vindt dit kleine prinsdom tussen Spanje en Frankrijk, midden in de Pyreneeën.

Koopjesparadijs

Je komt er via de Port d'Envalira, de hoogste pas van dit indrukwekkende berggebied. Een andere optie is de lange tunnel die je dwars door de berg heen leidt. Al die reclameborden zijn misschien even schrikken bij aankomst: Andorra is een koopjesparadijs waar ieder jaar miljoenen toeristen op afkomen. Doe er je voordeel mee en duik de schitterende bergnatuur in met zijn goede wintersportvoorzieningen. Kinderen kunnen in Andorra leren paardrijden en bij het meer van Engolasters vind je een leuk avonturenpark, Bosc Aventura. Caldea is een groot warmwaterpretpark in de bergen. Je kunt er ook terecht voor kuurbaden, massages en schoonheidsbehandelingen.

Rustige zijdalen

Andorra bestaat uit 3 hoge dalen in de oostelijke Pyreneeën. Het is een zelfstandig vorstendom van 488 km², dat geen deel uitmaakt van de EU maar wel de euro als betaalmiddel heeft. In en rond het hoofdstadje Andorra la Vella is het vanwege het belastingvoordeel altijd druk. Wil je de rust opzoeken? Ransol en Ordino in de zijdalen zijn leuke dorpjes om eens binnen te vallen. Het weergaloze berglandschap staat hier voor pittige wandelingen. Beleef je de bergen liever op een meer relaxte manier, zoek dan eens een borda op, een eethuis in een oud berghuis. Dit is waar je de specialiteiten van Andorra vindt, van everzwijnragout en hazenpeper tot groot wild.

Doen in Andorra

 • Shoppen

  Andorra is een belastingvrij gebied, dus elektronica, horloges, parfum en drank zijn net wat goedkoper dan in Nederland. Er zijn duizenden winkels waar je je slag kunt slaan.

 • Skiën

  De hoge ligging in het centrale deel van de Pyreneeën maakt Andorra tot een sneeuwzekere bestemming. De sneeuw is relatief droog. Pas de la Casa en Soldeu zijn de bekendste skigebieden.

 • Smederij bezoeken

  Tussen de 17de en de 19de eeuw werd in veel valleien ijzer gemaakt. Bij de Rossell-smederij kun je zien hoe dat in zijn werk ging.

 • Streekproducten proeven

  Bestel in een borda, een authentiek eethuis, ook eens ‘trinxat’: een schotel met aardappelen, kool en spek. Of proef ‘tupi’, kaas verrijkt met knoflook en brandewijn.

 • Wandelen

  De korte, makkelijke route Camí de la Senyoreta leidt je van Sant Julia de Loria in nog geen 2 kilometer naar het pittoreske dorpje Juberri: een klim van 370 meter door een zeldzaam mediterraan bos.