Kamperen in Noord-Jutland

Vakantie in Noord-Jutland

Het bijzondere licht boven het Limfjord

Het spectaculaire noorden van Jutland voelt als het einde van de wereld. Door die noordelijke ligging geniet je ’s zomers van eindeloze zomeravonden. Heerlijk om nog even op de camping na te genieten van een mooie dag met een biertje of wijntje bij de hand.

Eilandgevoel

Witte zandstranden, duinen, heidevelden en bossen: wat is het landschap hier veelzijdig. Door de enorme Limfjord lijkt Noord-Jutland haast een eiland. Bij Skagen komen het Kattegat en het Skagerak samen, waardoor de uiterste punt van Jutland, Grenen, een wandelende zandvlakte is. Liever wat cultuur opsnuiven? Noord-Jutland is ook rijk aan Vikingerfgoed en het was vroeger een geliefde bestemming van veel Deense schilders vanwege de bijzondere lichtval. De kleine stadjes hier werden groot door de haringvisserij in de vorige eeuw. Bezoek zeker de oude Koningsstad Viborg of Aalborg – gebouwd door de Vikingen en inmiddels de vierde stad van Denemarken.

Limfjord

Waait het te hard aan de kust, trek dan naar de leuke baaitjes rond de Limfjord. Je kunt het hele fjord rondfietsen over nationale fietsroute 12. Met de kleine veerpontjes en bruggen pik je meteen de vele eilandjes mee. Houd je van streekgerechten, breng dan eens een bezoekje aan een ‘kro’. Deze eeuwenoude herbergen zijn een instituut. Het Limfjord staat bekend om de beste paling van heel Denemarken. Bij Venø Kro in Struer kun je smullen van de gerolde paling (rulleål). Bij Sevel Kro, iets verderop, proef je ‘Ølben’. Deze spareribs zijn gemarineerd in bier. Lekker met huisgemaakte schnaps.

Eetgelegenheden in Noord-Jutland

 • Fusion

  Aan de vernieuwde waterkant van Aalborg, met uitzicht op de fonkelende Limfjord, smul je van lokale producten gemengd met Europese en Aziatische invloeden. Aanrader: sushi van verse vis.

 • Svinkløv Badehotel

  Smul van de creaties van een van de beste chef-koks ter wereld na een heerlijk dagje aan het ongerepte witte zandstrand, recht voor de deur.

 • Villa Vest

  Aan het strand van de badplaats Lønstrup. Bij een romantische zonsondergang geniet je van vers gevangen zeeduivel met mosselen, kreeft met appels van de lokale Svenning plantage of Deense kaas met gekonfijte noten.

 • Bryghuset Vendia

  Succesvolle combinatie van brasserie, chique restaurant en brouwerij in Hjørring. Handig: hier kun je kiezen uit betaalbaar dineren of een uitgebreid 12-gangen menu.

 • Nørlunds Gaestebud

  Aan de rand van het oude bos Rold Skov, bij het 16de-eeuwse kasteel Nørlund Castle. Lokaal is hier écht lokaal. Aanrader: hert met aardappel rösti, peterselie en wilde bessen in een paddenstoelensaus.

Kampeerthema's in Noord-Jutland