Kamperen in Hessen

Vakantie in Hessen 

Heuvels, bossen, grote steden en oude dorpen

In het midden van Duitsland ligt de veelzijdige deelstaat Hessen. Hessen is populair onder Nederlandse vakantiegangers. Dit gebied ligt niet ver van Nederland, maar is toch heel erg Duits. Hier vind je grote steden zoals Frankfurt am Main, maar ook kleine dorpen met oud erfgoed. Romeinse overblijfselen van forten, wallen en wachttorens oftewel ‘de Limes’ staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het landschap van Hessen leent zich voor een actieve vakantie. Er zijn heuvels, uitgestrekte bossen en beginnende bergen waar rivieren doorheen kronkelen. Het heuvelgebied van de Vogelsberg en het middengebergte van de Taunus zijn voorbeelden van gebieden die geliefd zijn onder buitenrecreanten. In deze gebieden vind je veel wandel- en fietsroutes. In de winter wordt er geskied in plaatsen zoals Willingen en Diemelsee. Hier eet je bij een van de vele kramen op straat de alom bekende Frankfurter-worsten, op een broodje met zuurkool bijvoorbeeld.

Een stad om te ontdekken

Wiesbaden is de hoofdstad van Hessen. De chique plaats staat bekend om zijn kuuroorden. Er zijn 26 warmtebronnen waarvan wordt gezegd dat ze een geneeskrachtige werking hebben. Een bezoek aan een wellness is dan ook aan te raden in deze stad. Het bekendste kuuroord is de Kaiser-Friedrich-Therme dat gevestigd is in een mooi pand uit 1913. De verschillende wellness-ruimtes zijn versierd met ornamenten. Wiesbaden heeft echter nog meer te bieden. In het oude centrum is het prettig ronddwalen langs historische gebouwen zoals het Altes Rathaus uit 1610 en het stadskasteel. En dan te bedenken dat deze stad ook geweldige musea en een prachtig stadspark bezit…

Bezienswaardigheden in Hessen

 • Frankfurt am Main

  Deze grote stad is het financiële centrum van het land. Wolkenkrabbers domineren het stadsbeeld, maar je vindt er ook oud erfgoed zoals de Sint-Paulskerk en de Dom.

 • Slot Dillenburg

  Hier stond het geboortehuis van Willem van Oranje en dit was de plaats waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. Het kasteel werd verwoest tijdens de Zevenjarige Oorlog. Nu vind je er nog wel de Willemstoren waarin het Oranje-Nassaumuseum is gevestigd.

 • Wilhelmshöher Park

  Een park uit de 18de eeuw dat werd aangelegd in opdracht van Landgraaf Karl. Hier heb je uitzicht over de stad en vind je kasteel Wilhelmshöhe, fonteinen, watervallen en namaakgrotten.

 • Städel Museum

  Dit museum in Frankfurt heeft een van de grootste kunstverzamelingen van het land. Hier zie je werken van bekende schilders zoals Vermeer, Rembrandt, en Van Eyck.

 • Niederwalddenkmal

  Dit monument is gemaakt ter herinnering aan de stichting van het Duitse Rijk. Dankzij het grote standbeeld van Vrouwe Germania is het monument bijna 40 meter hoog.

Kampeerthema's in Hessen