Kamperen in Noordrijn-Westfalen

Vakantie in Noordrijn-Westfalen

Prachtige wandel- en fietsroutes in nationale parken

Noordrijn-Westfalen grenst aan Nederland en heeft kampeerders heel wat te bieden. Dit is de deelstaat waar je de Dom van Keulen, het slot van Augustusburg en de Zeche Zollverein kolenmijn vindt. Stuk voor stuk staan ze op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Deze regio is dichtbevolkt. Hier komen onder andere Ludwig van Beethoven en Heinrich Heine vandaan, wiens geboortehuizen (in Bonn en Düsseldorf) opengesteld zijn voor publiek. Daarnaast kun je in Noordrijn-Westfalen prachtige wandel- en fietstochten maken, bijvoorbeeld door gebieden als Sauerland en het Rijndal. Er zijn veel campings, van klein in een groen gebied, tot groot in de buurt van de bekende steden. 

Nationaal park Eifel

De natuurliefhebber is op zijn plek in Eifel, een nationaal park met een divers landschap. Beukenbossen, eikenbossen, beken en heuvels; hier vind je het allemaal. Bijzonder in dit gebied zijn de Maaren, een soort kuilen die overblijven nadat een vulkaan is ingestort. Misschien zie je wel wilde katten, bevers of ijsvogels. Je verkent het gebied te voet, bijvoorbeeld met een gids die je alles vertelt over de bijzondere flora en fauna. Door dit park loopt ook Eifelsteig: een wandelroute van 313 kilometer lang die begint in Aken en eindigt in de oude stad Trier.

De stad in

Keulen is een stad die leeft. De plaats is bekend om het carnaval en natuurlijk zijn historische centrum. De Dom trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en is daarmee de meest bezochte bezienswaardigheid van het land. Dit bouwwerk, dat gemaakt is in gotische stijl, heeft twee grote torens, mooie ramen en wandschilderingen. Keulen is ook de stad van de vele musea. Bezoek je bijvoorbeeld Museum Ludwig dan zie je werk van onder andere Picasso, Warhol en Lichtenstein. Liefhebbers van zoet kunnen terecht in het Chocolademuseum. Tip: het uitzicht over de stad is prachtig vanaf de Köln Triangle.

Bezienswaardigheden in Noordrijn-Westfalen

 • Slot Augustusburg

  Dit kasteel is gemaakt in rococostijl, heeft een barokke tuin en is te vinden in Brühl, net buiten Keulen. Meerdere kunstenaars, waaronder Neumann, werkten aan het indrukwekkende gebouw.

 • Zeche Zollverein

  Deze grote kolenmijn staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en wordt ook wel ‘de mooiste mijn ter wereld’ genoemd. Het maakt deel uit van een industriecomplex. Er worden rondleidingen gegeven en in het museum leer je van alles over de geschiedenis van de kolenmijn.

 • Slot van Corvey

  Een voormalig benedictijnenklooster dat bekend staat om zijn barokke klooster, middeleeuwse kerk en mooie bibliotheek.

 • Phantasialand

  Dit attractiepark brengt plezier voor jong en oud met zijn vele themagebieden, achtbanen en tal van shows.

 • Rheinturm

  Deze televisietoren steekt met zijn 234 meter boven alles in Düsseldorf uit. Dat betekent een prachtig uitzicht over de stad.

Kampeerthema's in Noordrijn-Westfalen