Kamperen in Sachsen (Saksen)

Vakantie in Sachsen

Dresden, cultuur, musea en afwisselende landschappen

In het oosten van Duitsland ligt het prachtige Sachsen. Deze deelstaat grenst aan zowel Polen als Tsjechië. Hier kun je genieten van steden zoals Dresden en Leipzig, waar veel historische bezienswaardigheden te zien zijn. In Sachsen vind je tal van kastelen, zoals het barokke kasteel van Rammenau. Ook staat deze deelstaat bekend om zijn muziek, zoals opera. Daarnaast heeft Sachsen ook een mooi landschap: van wijngebieden tot bergen en heuvels. Nationaal park Sächsische Schweiz is een echte aanrader. In dit natuurgebied vind je bijzondere, ruige rotsformaties. De meeste campings in Sachsen liggen tussen Leipzig en Dresden.

Saksische wijnroute

In Sachsen ligt een mooie wijnstreek met glooiende heuvels en pittoreske dorpen. Ruim 3000 brouwers maken wijn in dit gebied, waar rivier de Elve doorheen kronkelt. Hier groeien ruim 40 verschillende druiven waar wijnen zoals de Riesling, Weißburgunde en de Traminer van worden gemaakt. Dwars door dit gebied loopt de 55 kilometer lange Saksische wijnroute. Je verkent het gebied (dat tussen Pirna en Diesbar-Seußlitz ligt) het beste wandelend of fietsend.

Dresden

Te midden van een rivierlandschap ligt de hoofdstad van Sachsen: Dresden. Alom bekend in deze stad is de Zwinger, het barokke paleis van Augustus de Sterke uit de 18de eeuw. Het gebouw is een hoogstandje in de architectuur met zijn kronenpoort, sculpturen en details. Een bezoek brengt je door de vertrekken, langs kunst-, wapen- en porseleincollecties. De tuin is ook prachtig. Dresden heeft echter nog veel meer te bieden. De Semperoper (het operagebouw), de kastelen aan rivier de Elbe, tal van musea en een sfeervol centrum zijn slecht enkele voorbeelden van de hoogtepunten.

Ook nog te ontdekken in Sachsen

 • Leipzig

  Een stad met een historisch centrum, tientallen passages, binnenpleinen en mooie gebouwen. Je kunt hier eindeloos winkelen. Breng ook een bezoek aan het indrukwekkende oorlogsmonument, het Völkerschlachtdenkmal.

 • Obere Schleuse

  Door deze bergkloven, gelegen in Nationaal park Sächsische Schweiz, loopt een rivier waar je een boottocht over kunt maken.

 • Bach-Museum

  Dit museum is te vinden in de stad Leipzig. Bijzonder is de schatkamer waar handgeschreven werk van Bach te zien is. Een bezoek is leuk voor jong en oud.

 • Chemnitz

  Deze stad werd bijna helemaal verwoest in tijdens de Tweede Wereldoorlog en is tegenwoordig het boegbeeld van het modernisme. Er zijn nog wel enkele oude gebouwen in het centrum waar ook een groot Karl Marx-monument staat.

 • Preßnitztalbahn

  Een oude stoomtrein rijdt over een smal spoor tussen Steinbach en Jöhstadt, door de mooie, groene omgeving.

Kampeerthema's in Sachsen