Kamperen in Saksen-Anhalt

Vakantie in Sachsen-Anhalt 

Romaanse Route, wijnheuvels en bergen 

Sachsen-Anhalt is een fantastische bestemming voor je kampeervakantie. Hier verken je wijnregio Saale-Unstrut, berggebied Hartz en natuurpark Mittelelbe. In deze deelstaat vind je ook de Romaanse Route, die 80 middeleeuwse bezienswaardigheden zoals kerken, kloosters, gedenkplaatsen en musea met elkaar verbindt. Plaatsen als Naumburg en Merseburg hebben prachtige historische centra met authentieke herenhuizen. De meeste campings in Sachsen-Anhalt liggen in en rondom natuurparken. Je kampeert hier bijvoorbeeld in een heuvelachtige omgeving of vlakbij een rivier. 

Romaanse Route

Deze 1200 kilometer lange route is een van de meest geliefde in Duitsland. De Romaanse Route loopt in de vorm van een acht door Saksen-Anhalt, langs ruim 65 plaatsen en 80 middeleeuwse bezienswaardigheden. Je komt langs dorpen en steden als Naumburg, Halberstadt en Merseburg, waar de middeleeuwen tot leven komen. Kloosters, paleizen, kerken, musea, burchten en gedenkplaatsen; allen komen aan bod.

Fietsen, kanoën en wandelen

Door Sachsen-nhalt lopen tal van wandel- en fietsroutes, zoals de Elbefietsroute. Een deel (330 kilometer) van deze lange fietsroute loopt door deze deelstaat. Hij volgt rivier de Elbe en brengt je langs historische plaatsen zoals Lutherstadt Wittenberg, maar ook door natuurparken zoals biosfeerreservaat Midden-Elbe. Wandelen en kanoën is aantrekkelijk in het middelgebergte van Harz en wijnregio Saale Unstrut. Je vindt er groene valleien, rivierdalen, wijnbergen en bossen.

Bezienswaardigheden in Sachsen-Anhalt

 • Quedlinburg

  Deze stad bezit ruim 1300 vakwerkhuizen en heeft een goed bewaard middeleeuws centrum. Je vindt hier ook de mooie St. Servatiuskerk, een romaans bouwwerk dat hoog op een heuvel ligt.

 • Tuinenrijk Dessau-Wörlitz

  Dit aangelegde parklandschap van 140 vierkante kilometer bezit dorpen, paleizen en monumenten. Tip: verken de Wörlitzer See, een binnenmeer, per gondel. Wandelen of fietsen kan hier natuurlijk ook.

 • Landesmuseum für Vorgeschichte

  Dit museum bezit de oudste en meest uitgebreide archeologische collecties in Duitsland. Gehuisvest in de stad Halle.

 • Eisleben

  De geboorteplaats van Maarten Luther. Wandel door het historische centrum, langs het geboortehuis van Luther (tegenwoordig ook een museum en gedenkplaats), en bezoek de St. Petri-Pauli waar hij gedoopt werd.

 • Hundertwasser’s werk in Maagdenburg

  Architect Friedensreich Hundertwasser ontwierp de Groen Citadel rond twee binnenplaatsen in de stad. Woningen en een hotel zijn roze gekleurd en zorgen voor een bijzonder beeld.

Kampeerthema's in Sachsen-Anhalt