Kamperen in Sauerland

Vakantie in Sauerland

Grotten, kastelen, authentieke dorpen en wintersport 

Sauerland is een geliefde bestemming onder Nederlandse kampeerders. Dicht bij Nederland, maar toch heel erg Duits. Het landschap wordt gekenmerkt door middengebergte; hoge toppen, diepe dalen en glooiende heuvels. Het hele jaar door biedt deze deelstaat vermaak. In de winter wordt er geskied in het bekende Winterberg. Er zijn 80 skipistes, maar je kunt er ook langlaufen en rodelen.

In de zomer is Sauerland een geliefd gebied bij buitenrecreanten. Er zijn veel officiële wandel- en fietsroutes. De binnenmeren nodigen uit tot watersporten. Maar Sauerland staat ook nog bekend om zijn grotten, mijnen en kastelen. Stuk voor stuk zijn het toppers van bezienswaardigheden. En dan te bedenken dat je hier ook nog tal van authentieke dorpen en steden vindt. Een voorbeeld van zo’n plaats is Soest, met zijn middeleeuwse centrum, stadsmuren, kerken en poorten. Je vindt hier campings in alle soorten en maten. Onder de hoge bomen of in de buurt van een van de meren bijvoorbeeld. De meeste campings bieden sportactiviteiten aan.

Medebacher Bucht

Er liggen meerdere mooie natuurgebieden verspreid over Sauerland. Een voorbeeld van een aantrekkelijk gebied is Medebacher Bucht, dat ook wel ‘het Toscane van Sauerland’ wordt genoemd. Deze bijnaam heeft het te danken aan de zon die zich hier graag laat zien en de wonderschone natuur. Het heuvellandschap heeft graslanden en weiden. Dit is tevens een vogelreservaat waar je veel zeldzame vogels zoals zwarte ooievaars en schateksters spot. De Medebacher Bergweg is een 62 kilometer lang wandelpad door het gebied. De route loopt door dichte bossen en groene heuvels en komt langs pittoreske dorpen. Dit is ook een plek waar je naar hartenlust kan fietsen, mountainbiken en paardrijden.

Ook nog te beleven in Sauerland

 • Attahöhle

  Dit grottencomplex is de grootste van het land en heeft 2 kilometer aan ondergrondse gangen. Je ziet er fraaie rotsen die allerlei vormen aangenomen hebben.

 • Fort Fun

  Een pretpark waar jong en oud het Wilde Westen beleven. Je kunt hier onder andere wandklimmen, paardrijden, deltavliegen en rodelen.

 • Frankenberg

  Dwaal door de smalle straatjes in het oude centrum van deze stad. De Liebfrauenkirche uit de 13de eeuw is een bezoek waard. Net als het Rathaus dat wel tien torentjes heeft.

 • Burcht Waldeck

  Dit kasteel uit de 12de eeuw was het thuis van de vorsten van Waldeck-Pyrmont en ligt op een hoge rotspartij. Dat betekent een prachtig uitzicht over de omgeving.

 • Winterberg

  Deze plaats is het toeristische centrum van Sauerland. In de winter is dit een populaire bestemming om te skiën, rodelen en langlaufen. In de zomer is het een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

Kampeerthema's in Sauerland