Kamperen in Schleswig-Holstein

Vakantie in Schleswig-Holstein 

Stranden, duinen, zee en kaas

Helemaal in het noorden van Duitsland zorgt de deelstaat Schleswig-Holstein voor vermaak. Het gebied grenst aan Denemarken en wordt omringd door zowel de Noordzee als de Oostzee. Stranden, duinen en een frisse zeebries zorgen voor aangename omstandigheden voor buitenrecreatie. Wandelen langs het water of fietsen door de duinen bijvoorbeeld. Het binnenland heeft charme met zijn glooiende heuvels en uitgestrekte meren. Schleswig-Holstein is een kaasstreek. Hier breng je een bezoek aan een boerderij en maak je kennis met kaasmakers. Kampeerders vinden veel campings aan zee. Kleine campings in het groen of familiecampings met zwembaden bijvoorbeeld.

De kaasroute van Schleswig-Holstein

Deze 500 kilometer lange route loopt door de hele deelstaat en daarbuiten. De kaasroute brengt je langs de kust met zijn vuurtorens, maar ook door groene weilanden met boerderijen. Bezoek een of meer van de vele kaasmakerijen die dit gebied rijk is. Proef, ontdek en maak kennis met de traditionele ambacht. Meld je wel van te voren aan. Deze route, of een deel ervan, is ook geschikt om te fietsen of te wandelen. Er liggen tal van bewegwijzerde paden.

De hoofdstad

Kiel behoorde tot 1864 bij Denemarken. De stad ligt aan het water en was lange tijd belangrijk voor de scheepbouw. Tegenwoordig is het naast een marinestad ook een bruisende plaats waar veel studenten wonen. De binnenstad is modern en ruim opgezet. Hier vind je stadsmuseum Warleberger Hof, dat gevestigd is in een 17de-eeuws huis. Wisselende exposities over de stad zijn verspreid over 3 verdiepingen. Voor een uitzicht over de haven en het centrum ga je naar het de Raadhuistoren. In het centrum van de stad is deze oude toren van 67 meter hoog niet te missen. De haven behoort tot een van de grootste van Europa. Tip: maak een rondvaart door het havengebied.

Ook nog te doen in Schleswig-Holstein

 • Lübeck

  Deze Hanzestad uit de 12de eeuw heeft nog steeds een prachtig oud centrum dat is geklasseerd als UNESCO Werelderfgoed. Tal van kerken, kloosters en smalle steegjes nodigen de kampeerder uit tot ontdekken.

 • Scheepvaartmuseum in Kiel

  Dit museum is gevestigd in een vishal in de haven. De collectie is veelzijdig. Van havenpanorama’s uit een ver verleden tot de eerste duikboot ter wereld.

 • Schleswig

  Deze oude stad heeft een historisch centrum. Bezoek de St. Petri Dom met zijn prachtige altaar en wandel langs de oude handelshuizen.

 • Schloss Gottorp

  Een kasteel met 4 vleugels, dat omringd wordt door water. De vertrekken zijn ingericht en opengesteld voor bezoekers.

 • Hansa-Park

  Plezier voor jong en oud in dit pretpark dat 125 attracties bezit.

Kampeerthema's in Schleswig-Holstein