Kamperen in Thüringen

Vakantie in Thüringen

Het Thüringer Wald, kastelen, en historische steden

‘Waar vind je in Duitsland nog zoveel moois op zo’n kleine oppervlakte?’, zei schrijver Goethe ooit. Hij werd geboren in Thüringen, net als Bach, Luther en Schiller. De deelstaat was een bron van inspiratie voor deze wereldberoemde personen en dat is natuurlijk niet voor niets. Nog steeds is dit een aantrekkelijk gebied dat van alles te bieden heeft. Een vakantie in deze regio brengt je tal van burchten, kastelen, natuurparken en historische steden. Een voorbeeld is Weimar, een cultuurstad met tal van oude bezienswaardigheden, smalle steegjes en pleinen. In Thüringen vind je duizenden kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden en fietsroutes die je door groene heuvels, bergen, valleien en langs rivieren brengen. Ook mountainbikers en watersporters zijn hier op hun plek, in het Thüringer Wald bijvoorbeeld. In de winter is dit een fantastische plek om te skiën. Kortom, Thüringen heeft heel wat in petto voor de kampeerder.

Erfurt, een historische stad

Een bezoek aan Erfurt brengt je terug naar de middeleeuwen. Deze stad heeft mooie binnenplaatsen en steegjes om te verkennen. Goed bewaard erfgoed geeft de plaats sfeer. Breng een bezoek aan de Prediken kerk met zijn mooie orgel en sla ook de Joodse synagoge niet over. Deze werd gemaakt in 11de eeuw en is een van de oudste in midden-Europa. Het Domplein is het hart van het historische centrum van de stad. Hier staat de prachtige, gotische Domkerk. Bij de Krämer-brug vind je leuke ambachtelijke winkeltjes en een mooie straat die uitzicht biedt op het water. Erfurt heeft veel gezellige terrassen. Probeer lokale culinaire specialiteiten zoals Zumpfküche, een cake die goed smaakt bij koffie, thee en Kloesse; een aardappelgerecht met een sausje.

Bezienswaardigheden in Thüringen

 • De Mosterdmolen van Kleinhettstedt

  Een middeleeuws gebouw met oude molens die nog steeds werken. Proef de mosterd die hier gemaakt wordt en kom meer te weten over de geschiedenis van deze molen.

 • Oberschloss

  Dit slot werd gebouwd in het jaar 1200 en heeft een levendige geschiedenis. Zo is het in handen geweest van adellijke families en de nazi’s. Na de Tweede Wereldoorlog is het gerenoveerd. Het uitzicht vanaf de toren is prachtig.

 • Weimar

  Een stad die de titel Werelderfgoed draagt. Dat is niet voor iets. Bezoek de woonhuizen van de schrijvers Goethe en Schiller en wandel door pittoreske steegjes en over mooie pleinen.

 • Klassiker Strasse

  Deze 300 kilometer lange route door Thüringen brengt je langs historische plaatsen als Jena, Gotha, Erfurt en Weimar.

 • Nationaal Park Hainich

  Dit oerbos behoort tot UNESCO-Werelderfgoed. Ontdek het met een slee in de winter, of te voet in de zomer. Ook bijzonder: het boomtoppenpad loopt met zijn 44 meter hoogte over het bos heen.

Kampeerthema's in Thüringen