Kamperen in Hautes-Pyrénées

Vakantie in Hautes-Pyrénées

Keteldalen, grotten en bedevaartsplaats Lourdes

Hautes-Pyrénées trekt kampeerders met zijn vele natuurschatten. In het noorden zijn het de uitgestrekte wijngaarden die het landschap kenmerken, terwijl in het zuiden de bergen domineren. De Pyreneeën herbergen keteldalen, watervallen, wintersportplaatsen en kuuroorden. Het is een ideale plek om te wandelen, paragliden, mountainbiken en rotsklimmen. De bergpassen van Tourmalet en Aspin zijn welbekend en geliefd onder wielrenners. Het uitzicht over de bergen is dan ook adembenemend. Maar Hautes-Pyrénées heeft de kampeerder nog meer te bieden. Grotten met een ondergrondse rivier, oude kastelen en historische bezienswaardigheden. Dit is het departement waar de stad Lourdes ligt; de wereldberoemde bedevaartsplaats trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Campings vind je voornamelijk rond Lourdes en in de dalen van het berggebied. De kampeerder kan kiezen uit bijvoorbeeld een camping met zwembad en spa in de buut van de stad, of een kleine camping aan de voet van een berg.

Keteldalen

Cirque de Gavarnie is een bekend keteldal en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Een wandeling van ruim 4 uur brengt je naar het dal. Je komt dwars door de bossen en langs tal van watervallen. Het keteldal is overigens ook te bereiken per ezel of paard. Cirque de Troumouse is minder bekend dan Cirque de Gavarnie, maar is wel minstens net zo mooi. Het keteldal is onderdeel van het Nationaal Park van de Pyreneeën en trekt liefhebbers van ruige natuur. Wandel over paden en langs de rivieren die door het gebied stromen. 

Lourdes, een bijzondere stad

Na Rome is Lourdes voor katholieken de bekendste bedevaartsplaats. Het was in deze stad dat Bernadette Soubirous de heilige Maagd Maria in totaal 18 keer ontmoette. Het gebeurde volgens de verhalen in 1858 in de Grot van Massiabielle. Het maakte Lourdes wereldberoemd. Tegenwoordig is het dan ook een plaats die jaarlijks bezocht wordt door miljoenen bezoekers en pelgrims. De hoogtepunten van een bezoek zijn de Notre-Damebasiliek in neobyzantijnse stijl, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis en natuurlijk de Grot van Massabielle.

Te ontdekken in Hautes-Pyrénées

 • Midi de Bigorre

  De piek van deze berg heeft een observatorium en biedt uitzicht over de omgeving. Er gaat een kabelbaan omhoog, maar er loopt ook een wandelpad.

 • Lac de Gaube

  Dit meer is te vinden in het hart van de Pyreneeën en wordt omlijst door bergen met toppen van wel 2000 meter. Er gaat een kabelbaan omhoog, maar wandelen kan ook.

 • Grottes de Médous

  Deze druipsteengrotten zijn te bewonderen tijdens een boottocht over de ondergrondse rivier.

 • Cathedrale Saint-Andre

  Het dorp Luz-Saint-Sauveur bezit een juweeltje dat erom vraagt ontdekt te worden. De kerk is gemaakt in de 12de eeuw en heeft 2 torens, waardoor het eerder op een burcht lijkt.

 • Arreau

  Een klein dorp in het hart van de bergen. Herbergt oude woningen met leien daken. Hier vind je ook het kasteel van Les Nestes. Elke donderdagochtend is er een boerenmarkt.

Kampeerthema's in Hautes-Pyrénées