Kamperen in de Aisne

Vakantie in de Aisne

Heuvelachtige bossen, groene wijngaarden en versterkte kerken

In het oosten van Picardië ligt het diverse departement Aisne. Het gebied, dat is vernoemd naar de rivier met dezelfde naam, is met meer dan 2000 km aan wandel- en fietspaden zeer aantrekkelijk voor natuurliefhebbers die van beweging houden. Hier vind je appelboomgaarden, loop je langs rivieren en vijvers, en maak je fietstochten door oude bossen. Zo kun je het indrukwekkende Forêt de Saint-Gobain ontdekken, een enorm bos met rivieren, vele boomsoorten en zelfs herten. Naast fiets- en wandelpaden kun je de Aisne ook leren kennen via het water. Een netwerk van 315 kilometer aan waterwegen biedt een unieke manier om de omgeving te verkennen.

Steden en kerken

De Aisne heeft ook veel te bieden op cultureel gebied. In het centrum van het departement ligt hoofdstad Laon, een prachtige stad met als hoogtepunt de indrukwekkende Notre-Dame-kathedraal, die aan het einde van de 12de eeuw werd gebouwd. In de Aisne zijn veel sporen van de middeleeuwen te vinden. In kleine dorpjes staan grote burchten en versterkte kerken waar mensen in oorlogstijd ooit in gescholen hebben.

Champagne uit de Aisne

Voor wijnliefhebbers mag een bezoek aan de Vallei van de Marne niet ontbreken. Deze vallei is onderdeel van de Toeristische route van de Champagne, die wijnkenners naar de beste wijnkelders van Frankrijk brengt. Verken de wijngaarden en proef in alle rust de smaak van echte champagne.

Bezienswaardigheden in Aisne

 • Bos van Saint-Gobain

  Prachtig bos met veel vijvers in een heuvelachtig landschap. Perfect voor een lange wandeling of fietstocht, met kans op het zien van wilde herten.

 • Vallei van de Marne

  Echte wijnliefhebbers zullen zich helemaal thuis voelen in deze groene vallei waar de lekkerste champagne wordt gemaakt.

 • De versterkte kerken van Thiérache

  In plaats van het maken van bunkers verstevigden de mensen in de Thiérache hun kerken. In tijden van oorlog konden de dorpelingen hier schuilen.

 • Guise

  Dit dorpje valt op door zijn burcht, Château Fort de Guise. Inclusief ondergronds gangenstelsel waar in oorlogstijden zo’n 3000 soldaten konden schuilen.

 • Forêt de Retz

  Het Forêt de Retz is met 13.000 hectare het grootste bos van Aisne. Tijdens een wandeling door dit bos maak je kans op het zien van wilde dieren zoals vossen, zwijnen en herten.

Kampeerthema's in Aisne