Kamperen in de Ain

Vakantie in Ain

Natuurschoon en historische bezienswaardigheden

Op de grens van Zwitserland ligt een departement dat rijk is aan natuurschatten. Bossen, heuvels met wijngaarden, kliffen, meren en valleien; de Ain heeft het allemaal. Met zoveel natuurlijke rijkdommen is het niet verwonderlijk dat dit departement geliefd is bij vogelspotters, fietsers en wandelaars. Er zijn veel middeleeuwse plaatsen met historische bezienswaardigheden. Je vindt hier kloosters, kastelen en kathedralen. Er is keus uit tientallen campings. Aan de oevers van het meer, omgeven door bergen, of met kiezelstrand bijvoorbeeld. Van kleine campings tot grote familiecampings met vermaak voor de kinderen.

Duizend meren

In het zuidwesten van de Ain liggen de 1000 meren van La Dombes. Dit is het gebied voor vogelspotters om tijd door te brengen. Er zijn tal van wilde vogels zoals eenden, reigers en witwangsterns te vinden. In vogelpark Villars-les-Dombes vind je wel 2000 soorten. Door het gebied loopt de Route de la Dombes. De bewegwijzerde paden zijn geschikt voor wandelaars, fietsers en ruiters. Je komt dwars door de natuur en langs oude boerderijen en kastelen. 

Hoge-Jura

Verder richting de Zwitserse grens doemt het Jura gebergte op. In de winter kun je er skiën en langlaufen. In de zomer zie je hier wielrenners, mountainbikers en wandelaars. De vallei van Valserine is prachtig, en ook rondom de bergpas van La Faucille is het goed vertoeven. Dit is overigens ook het gebied waar de bekende Jurakazen (Comté, Gex en Morbier) vandaan komen.

Vier historische plaatsen in Ain

 • Pérouges

  Een goed bewaard stadje met een oud centrum. Wandel door de smalle straatjes langs middeleeuwse huizen en een kerk. Tip: vanaf de wachttoren is het uitzicht prachtig.

 • Bourg-en-Bresse

  De hoofdstad van Ain trekt bezoekers met haar pracht en praal. Onder andere de Abdij van Brou en het Gemeentelijk Museum zijn een bezoek waard. De stad bezit een historisch centrum met oude huizen uit de 15de, 16de en 18de

 • Saint-Sorlin-en-Bugey

  Wordt ook wel ‘het rozendorp’ genoemd. Veel straten zijn versierd met de bloemen. Dit dorp heeft oude huizen, een kerk en smalle steegjes. Vanaf het plein rondom de Sainte-Marie-Madeleine kerk heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

 • Belley

  Dit is een historische stad uit de 5de De Saint-Jean-Baptisme kathedraal is gemaakt in gotische stijl en heeft muurschilderingen en marmeren beelden. Er is ook een classicistisch paleis en een 19de-eeuwse fontein. Tip: op de zaterdagmarkt worden lokale producten verkocht.