Kamperen in Schotland

Vakantie in Schotland 

Van verlaten bergmeren tot de stijlvolle straten van Edinburgh

Ervaar de grootsheid van de Highlands, ontdek historische steden of ontsnap naar de lege witte zandstranden op de westelijke eilanden. Schotland heeft je zoveel te bieden.

Honderden eilanden

Schotland telt bijna 800 eilanden, waarvan nog niet de helft bewoond is. Het mooie bloemrijke Arran voelt als Schotland in het klein: dorpjes, bergen, heidevelden en meren, je vindt het hier allemaal. Het kleine Iona met zijn abdij moet je gezien hebben en op Skye kun je fantastisch wandelen langs ruige rotsformaties. Stop vlak onder Sky even bij Eilean Donan Castle, een fotogeniek kasteel uit de 13de eeuw dat je misschien wel herkent uit de Highlander films. De woeste Highlands zijn precies wat je je voorstelt bij Schotland, vooral bij Glencoe of Torridon.

Het goede Schotse leven

Schotland is met zijn levendige steden echt een land van contrasten. In Edinburgh wordt de oude binnenstad met al zijn leuke winkels en restaurants gedomineerd door het imposante Edinburgh Castle. Fort William is de outdoor hoofdstad van Schotland – het ligt niet voor niets aan de voet van de hoogste berg van Groot-Brittannië, de Ben Nevis. Je bent vanuit de stad ook altijd snel in de natuur: vlak boven Glasgow vind je bijvoorbeeld Loch Lomond, een prachtig bergmeer waar je een stukje mee kunt pikken van de bekende wandelroute de West Highland Way. Wie Schotland zegt, zegt ook whisky. Ben je een echte liefhebber, ga dan naar Speyside, boven Aberdeen. Hier vind je meer dan 50 whisky distilleerderijen bij elkaar.

De leukste kinderuitstapjes in Schotland

 • Loch Ness

  Even zwaaien naar ‘Nessie’ uit een bootje of vanaf de romantische ruïne Castle Urquhart. Ooit was dit een van de grootste kastelen van het land. Er is een mooi bezoekerscentrum.

 • Satrosphere

  In dit wetenschapscentrum in Aberdeen ontdek je zelf hoe de wereld in elkaar zit. Van proefjes die je zelf mag doen tot interactieve exposities en demonstraties. Leuk voor jong en oud.

 • Highland Wildlife Park

  IJsberen, rode panda's, grijze wolven en poolvosjes: er valt hier heel wat te zien. Ook de typische dieren van Schotland schuimen er rond.

 • Jacobite Steam Train

  Deze stroomtrein neemt je mee op een van de mooiste treinreizen ter wereld. Het spectaculaire Schotse landschap met zijn hoge bergen en diepe meren trekt als een film aan je voorbij.

 • Blair Castle

  Schatten zoeken in het kasteel, spelen in de bosspeeltuin of een tractorritje maken langs de herten, pony's en pauwen: dit schitterende landgoed is erg leuk voor kinderen.