Kamperen in Basilicata

Vakantie in Basilicata

Griekse ruïnes, Nationale parken en de sassi’s van Matera

Een verblijf op een camping in Basilicata geeft je toegang tot een onbekend stukje Italië. Toeristen komen maar weinig naar deze hooggelegen regio, waardoor het authentieke Basilicata goed naar voren komt. De inwoners leven hier van landbouw en veeteelt. Het zijn dan ook de uitgestrekte velden en heuvels die hier domineren, alhoewel het gebied ook grillig en rotsachtig kan zijn.

Langs de Ionische kust liggen kleine en grotere zandstranden te wachten op bezoekers. Die stranden heb je vaak helemaal voor jezelf. Deze streek is daarnaast rijk aan historische bezienswaardigheden, die je ook in alle rust kunt bekijken. De liefhebbers van buitenrecreatie kunnen terecht in Parco Nazionale del Pollino. De bewegwijzerde wandelpaden zijn hier moeilijk toegankelijk, maar het gebied is prachtig.

Griekse invloeden

De Italianen zijn van mening dat de bewoners van dit gebied niet ‘echt’ Italiaans zijn, omdat er vaak gesproken wordt met Grieks accent. Dat is niet vreemd; de regio was lange tijd in handen van de Grieken. Verschillende ruïnes die verdeeld liggen over het gebied zijn daar het bewijs van. De mooiste en best bewaarde overblijfselen zijn die van de tempels van Metaponto.

De bekendste en boeiendste stad van deze regio is Matera. Deze plaats staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is voor een groot gedeelte gehouwen uit rotsen. De beroemde sassi zijn rotswoningen die vroeger bewoond werden door ‘de armen’. Tegenwoordig zijn deze bijzondere onderkomens in trek bij kunstenaars. Bijzonder zijn de oudste woningen, die al in de prehistorie bewoond waren. Naast woningen zijn er ook tientallen kerken uitgehouwen uit de rotsen. Een wandeling door deze stad zal zeker verbazing opwekken. Tip: het mooiste uitzicht heb je ’s avonds als je met een luchtballon boven Matera zweeft.

Bezienswaardigheden in Basilicata

 • Cripta del Peccato Originale

  In deze grot zijn goed bewaarde fresco’s te zien. Ze beelden verhalen uit van het Oude en Nieuwe testament.

 • Volo dell'Angelo

  Een stalen kabel is van de ene berg naar de andere getrokken, zodat bezoekers met zijn tweeën van de ene naar de andere kant kunnen ‘vliegen’. Hangend aan de kabel zweef je boven de valleien. Dit wordt ook wel de ‘de vlucht van de engel’ genoemd.

 • Cantine del Notaio

  Er worden tours gegeven door de wijnkelders van dit familiebedrijf. Maak kennis met de gastvrije makers en proef de wijnen.

 • Statua del Cristo Redentore di Maratea

  Op een rotsachtige piek staat dit beeld van de Jezus Christus, Verlosser van Maratea. Het uitzicht over de omgeving is indrukwekkend, net als het grote beeld zelf.

 • Duomo di Acerenza

  Deze kathedraal uit de 5de eeuw is gebouwd in romaanse stijl en bezit kleurrijke fresco’s en bijzondere pilaren.