Kamperen in Liguria

Vakantie in Ligurië

De Italiaanse Riviera

Ligurië wordt ook wel de Italiaanse Riviera genoemd. De kustlijn is 250 kilometer lang, begint bij de grens van Frankrijk en loopt door tot Toscane. Langs deze kust liggen de meeste campings, die vaak een zwembad hebben. Deze regio draagt de bijnaam ‘de Bloemenrivièra’ door de vele anjer- en rozenstruiken en botanische tuinen. Het landschap is prachtig. Van groene heuvels in het binnenland tot steile rotswanden aan de kust. In de schilderachtige vissersdorpen hebben de huizen pastelkleurige gevels, wat zorgt voor een fotogeniek geheel. Langs de kust liggen chique, levendige badplaatsen, terwijl in het binnenland pittoreske dorpen liggen. De cultuurliefhebber bezoekt in Ligurië paleizen, musea en kathedralen.

Parco Nazionale Cinque Terre

De kampeerder met een voorliefde voor wandelen haalt zijn hart op in deze regio. Langs de kust liggen tal van wandelpaden. Bekend en geliefd is Parco Nazionale Cinque Terre. In dit nationale park liggen vijf dorpen (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore) die verbonden zijn met een wandelpad. De wandelroute, die ook wel de mooiste van Europa genoemd wordt, loopt langs de ruige kust, maar ook door citroen- en olijfboomgaarden. De dorpen zijn stuk voor stuk oud en schilderachtig met hun gekleurde gevels en bijzondere ligging op de rotsen.

De keuken van Ligurië

Op culinair gebied is Pesto alla Genovese een specialiteit. De groene saus, die vaak over de pasta gaat, wordt gemaakt van basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Daarnaast staat er vaak hartige taart op het menu. Torta marinara is daar een voorbeeld van. Deze taart wordt gevuld met snijbiet, paddenstoelen, ricotta en Parmezaanse kaas. En dan heeft Ligurië ook nog zijn ‘eigen’ pizza. De focaccia is dikker dan pizza en lijkt op plat brood. Kortom: schuif aan op een van de zonnige terrassen en laat de kok zijn werk maar doen.

Bezienswaardigheden in Ligurië

 • Musei di Strada Nuevo

  Deze 3 paleizen staan in de stad Genua. In de paleizen zijn ook musea gevestigd, waar je onder andere werken van Hollandse meesters kunt bekijken.

 • Cattedrale di San Lorenzo

  Deze kathedraal staat in Genua en is gemaakt in gotische stijl. De voorgevel is fraai, net als de fresco’s binnen.

 • Santa Margherita Ligure

  Een chique badplaats in een mooie baai, bij het strand Paraggi.

 • Grotte di Toirano

  Deze grot is bekend omdat er in een ver verleden mensen in leefden. De handafdrukken zijn daar het bewijs van.

 • Portevenere

  Dit pittoreske dorp staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het centrum is top. Bekijk het kasteel, de stadsmuren, en de Petruskerk.