Kamperen in Marche

Vakantie in Marche

Historische steden, een mooie kust en glooiende heuvels

Marche ligt aan de Adriatische Zee, in het midden van Italië. Het landschap bestaat uit glooiende heuvels met zonnebloemvelden, wijngaarden en gras. In dat opzicht heeft deze regio iets weg van zijn buren, Toscane en Umbrië. Er zijn tal van mooie dorpen en historische plaatsen die een bezoek waard zijn. Dit stuk Italië is ongerept en hier vind je tal van kloosters, abdijen, kerken en musea. Aan de kust is het goed vertoeven. Er zijn lange, uitgestrekte zandstranden, maar ook kleine baaien. Veruit de meeste campings liggen dan ook langs de kust. Een groot opgezette sterrencamping met zwembad en wellness, of een kleine camping in het groen zijn slecht enkele voorbeelden van de mogelijkheden.

Wandelen en fietsen

In Marche kun je prachtige wandel- en fietstochten maken. Deze regio staat niet voor niets bekend als ‘het beste bewaarde geheim van Italië’ onder wandelaars en fietsers. Routes liggen er dan ook veel, langs de kust en door de glooiende heuvels en wijngaarden. Monti Sibillini is een bergachtig gebied met bossen en groene weides, dat in het binnenland ligt. Smalle berg- en bospaden brengen je door de natuur, die een ruige schoonheid bezit. Wandelen doe je hier met uitzicht op de hoogste berg van de omgeving: de 2910 meter hoge Gran Sasso.

Urbino en Ascoli Piceno

Het hart van de cultuur- en geschiedenis liefhebber klopt sneller in plaatsen als Urbino met zijn renaissance gebouwen. Dit is overigens ook de stad waar schilder Raffaele geboren werd. Veel van zijn werken zijn te bewonderen in Galleria Nazionale delle Marche. Ook de plaats Ascoli Piceno is prachtig. Het waren de Romeinen die het centrum bouwden, daarvan getuigt de rechthoekige opzet. Piazza del Popolo is een plein in het hart van het centrum. Oud erfgoed, inclusief sierlijke bogen en torens, is hier niet te missen. Breng ook een bezoek aan de mooie San Francesco kerk.

Bezienswaardigheden in Marche

 • Fano

  Een stad die nog helemaal ommuurd is door een Romeinse poort. Smalle steegjes en een plein met gekleurde gebouwen geven de plaats sfeer.

 • Fossombrone

  Deze stad in natuurgebied Monte Cesane heeft een fort dat boven alles uittorent. Op een steenworp afstand zie je ook nog de resten van de Romeinse toegangsweg, Gola di Furlo.

 • Grotte di Frasassi

  Dit is niet zomaar een grot, het is een heel grottenstelsel. Bezoekers kunnen kiezen uit routes die verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad.

 • Il Palazzo Ducale

  Dit Renaissancepaleis behoort tot de mooiste van Italië. De vertrekken zijn gemeubileerd en rijkelijk gedecoreerd.

 • Basilica della Casa Santa

  Deze basiliek staat in de stad Loreto. Het gebouw is een bedevaartsoort voor katholieken. In de kerk staat ‘Het Heilige Huis van de Heilige Maagd Maria’. Volgens de verhalen werd het huis op een wolk overgebracht naar deze plek.