Kamperen in Puglia

Vakantie in Apulië

Azuurblauw water, witte stranden en historisch erfgoed

In het zuidelijkste puntje van Italië ligt Apulië. Een vakantie in de hak van de laars betekent weg van het massatoerisme. De zon schijnt hier graag, de bevolking is vriendelijke en het levensritme staat permanent op een laag pitje. Deze regio maakt indruk met zijn kustlijn. Steile rotswanden worden omlijst door de azuurblauwe zee. Badplaatsen zoals Gallipoli en Vieste zijn een bezoek waard. Er zijn veel stranden. Het zandstrand van Marina di Pescoluse draagt door zijn schoonheid de bijnaam ‘de Malediven van Apulië’. Het water is hier ondiep en dus ook geschikt voor kinderen. Door het heldere water kun je in deze regio ook goed snorkelen. In Natuurreservaat Torre Guaceto liggen enkele stranden. Je kunt hier ook fijn wandelen en fietsen.

Historische steden en de lokale keuken

Maar Apulië heeft nog meer te bieden. Kenmerkend voor dit gebied zijn de trulli, witgekalkte huisjes met puntdaken. Het oude deel van de plaats Alberobello bestaat voor een groot deel uit deze kleine hutten. Ook hoofdstad Lecce is een bezoek waard. In tegenstelling tot de typische hutten van Alberobello, domineren hier vooral marmeren gebouwen in barokke-stijl. Dwaal door de straatjes en breng een bezoek aan de Santa Croce basiliek. In de hak van de laars van Italië kun je genieten van verse producten die worden verwerkt in simpele, pure pasta- en visgerechten. Dit gebied staat bekend om zijn olijfboomgaarden, de oogst van citrusvruchten en de Salentino wijn. Campings liggen verdeeld over de hele regio. Je kunt terecht op campings aan zee, in de buurt van de badplaatsen bijvoorbeeld.

Bezienswaardigheden in Apulië

 • Castel del Monte

  Dit kasteel staat niet voor niets op de eurocenten van Italië. Vooral de vorm is bijzonder. Het gebouw bezit 8 torens, 8 muren, 8 hoeken en 8 kamers.

 • Bari

  Deze oude stad heeft een historisch centrum met tal van kerken en pleinen. De barokke Sint-Nicolaas basiliek uit de 11de eeuw, waar Sint Nicolaas begraven ligt, en het kasteel van Bari zijn zeker een bezoek waard.

 • Grotte Castellane

  Zestig meter onder de grond ligt een omgeving die onder andere bestaat uit druipstenen, ravijnen en inkepingen. Gidsen nemen bezoekers mee voor een 3 kilometer lange wandeling.

 • Museo Nazionale Archeologico

  Dit museum is te vinden in de stad Taranto dat in een ver verleden het middelpunt van Griekenland was. Hier zie je dan ook Griekse sculpturen, beelden en juwelen.

 • Isole Tremiti

  Net boven de Apulië liggen deze 5 eilanden die onderdeel zijn van Nationaal Park Gargano. Rondom de eilanden kun je goed duiken en snorkelen.