Kamperen in Umbrië

Vakantie in Umbrië

Glooiende heuvels, middeleeuwse plaatsen en historische bezienswaardigheden

In het midden van Italië ligt Umbrië, het groene hart van het land. Umbrië is een regio met glooiende heuvels met zonnebloemvelden en olijfboomgaarden en staat ook wel bekend als het authentieke Italië. Umbrië is landelijk, dunbevolkt en het eten en de wijnen smaken goed. Een populaire kampeerbestemming in Umbrië is Lago Trasimeno. Rondom dit meer is het dan ook goed vertoeven. Veel campings liggen op het land van boeren. Kies bijvoorbeeld voor een familiecamping met zwembad of een sterrencamping aan het meer. 

De omgeving

Groene, glooiende heuvels in het noorden en het midden van Umbrië maken deze regio een geliefd gebied om te fietsen en wandelen. In het zuiden verandert het landschap in een ruig berggebied met diepe valleien. Nationaal park Monte Sibillini is een prachtig natuurgebied dat niet voor niets ‘het dak van Umbrië’ wordt genoemd. De toppen van de Sibillini bergen tikken met gemak de 2000 meter aan. Er lopen verschillende wandelroutes die je door kloven, langs rotswanden en over plateaus leiden.

Historische plaatsen

De dorpen en steden in Umbrië hebben vaak een middeleeuws centrum met smalle steegjes. Vrijwel elk stadje heeft een of meerdere pleinen met gezellige terrassen. Een voorbeeld van zo’n plaats is Norcia. Wandel langs de Romeinse stadspoorten, onder de zuilengalerij Palazzo Comunale en breng een bezoek aan de 16de-eeuwse Sant’Agostino kerk met zijn gedetailleerde fresco’s. Umbrië is rijk aan historische bezienswaardigheden. Kloosters, paleizen, kerken en Romeinse overblijfselen laten het hart van de vakantieganger ongetwijfeld sneller kloppen.

Bezienswaardigheden in Umbrië

 • Eremo delle Carceri

  Dit klooster was de plek waar Sint Franciscus zich terugtrok om te bidden. Tegenwoordig is het een heilige plek. Er zijn meerdere kapellen open voor bezoekers.

 • Palazzo dei Consoli

  In de middeleeuwse plaats Gubbio torent dit paleis boven alles uit. Een bezoek aan het gotische bouwwerk wordt beloond met een uitzicht over de stad.

 • Dom van Spoleto

  Deze 12de-eeuwse kathedraal is gebouwd in romaanse stijl. Het interieur is barokke en de fresco’s over het leven van de maagd Maria zijn gemaakt door Filippo Lippi.

 • Bevagna

  Een plaats die bekend staat om zijn Romeinse overblijfselen in de vorm van een tempel en thermen. Piazza Silvestri, het plein in het centrum, is een bezienswaardigheid op zich. Tip: bekijk ook de Romaanse kerken, een 13de-eeuws paleis en een weelderig versierde kathedraal.

 • Galleria Nazionale dell'Umbria

  Dit museum is gehuisvest in een prachtig gotisch paleis. De verzameling bevat werken van meesters als Bocatti, Angelico en Francesca.