Kamperen in Dalmatië

Vakantie in Dalmatië

Historische steden en leuke eilanden

Dalmatië staat vooral bekend om zijn historische steden. Zadar, Sibenik, Split en Dubrovnik zijn prachtige plaatsen die tal van kunstschatten herbergen. Nationale parken en een hele waslijst aan eilanden maken je kampeervakantie compleet.

Schitterend Dubrovnik

De binnenstad van Dubrovnik is uitvoerig gerenoveerd, de oude stadsmuren en Venetiaanse paleizen sprankelen als nooit tevoren. De kleinere plaatsen zijn hier ook de moeite waard. Vlak boven Split waan je je bijvoorbeeld echt in de middeleeuwen in het stadje Trogir. Bijzonder: de bewoners maakten een eiland van hun stad door de aanleg van een kanaal. Zin in een glaasje wijn? De wijnbouw gaat hier eeuwen terug, je zit hier in het oudste wijngebied van het land. De lekkerste wijnen zijn de Grk van Korcula en Dingac van Pelješac.

Eilanden en vuurtorens

Op de eilanden voor de kust valt ook heel wat te ontdekken. Op Hvar zie je hoe de oude Grieken hun landbouwgebieden aanlegden: je vindt er wijngaarden die vrijwel onveranderd zijn sinds de eerste kolonisatie, meer dan 2400 jaar geleden. De leuke stad Hvar is vandaag de dag een van de populairste bestemmingen van het land. Nationaal Park Kornati bestaat uit tientallen onbewoonde eilanden – een gevaarlijk labyrint van rotsten, vandaar dat je hier zoveel vuurtorens vindt. Houd je van natuur, sla dan ook de parken in het binnenland niet over. Nationaal Park Krka telt wel 7 kalksteenwatervallen. Skradin, aan de ingang van het natuurgebied, is een mooie mediterrane stad met smalle straatjes, bogen en trappen.

De mooiste bezienswaardigheden van Dalmatië

 • Paleis van Diocletianus

  Na 1700 jaar zijn de overblijfselen van het grote paleis van de Romeinse keizer nog steeds in goede staat. Je vindt er kerken en musea maar ook winkels en restaurants.

 • De stadsmuren van Dubrovnik

  Een wandeling over de stadsmuren is een van de highlights van Dubrovnik. De muren zijn op 3 plaatsen te bestijgen en zijn in totaal 1940 meter lang. Nog mooier bij zonsondergang.

 • St. Jacobus kathedraal in Šibenik

  De kathedraal van Šibenik is een van dé religieuze monumenten van Europa. Je telt er wel 72 in steen uitgehouwen koppen.

 • Trogir - Romaans stadscentrum

  Talrijke gebouwen en paleizen uit de Romeinse periode, de gotiek en de barok: je kijkt hier je ogen uit. Het oude stadscentrum wordt beschermd door muren en een goed bewaarde vesting.

 • Sv Donatkerk in Zadar

  Deze kerk werd in de 9de eeuw gebouwd, het is een van de eerste echte Romaanse kerken. Een pareltje in het historische stadje Zadar.