Kamperen in Friesland

Vakantie in Friesland

Rust en ruimte in overvloed

Friesland is echt een landje apart met een eigen taal, eigen volkslied en typisch Friese sporten zoals skûtsjesilen en fierljeppen. Dat de Friezen van hun land houden zie je meteen: er staan niet voor niets zoveel hartjes op de vlag.

De Friese Elf Steden

Friesland is een echt watersportmekka. Met honderden kilometers aan vaarwegen kun je er alle kanten op. Ga je adrenaline opwekken met kite- en windsurfen op het IJsselmeer, Sneekermeer of Tjeukemeer? Of toch liever lekker lui dobberen in een sloep met een uitgebreide picknick bij de hand op een van de pittoreske riviertjes? Al die vaarten zijn ’s winters met een beetje veel geluk ook schaatsend te ontdekken via de beroemde Elfstedenroute, maar je kunt de route ook fietsend, wandelend of met de auto afleggen. Steden is trouwens een groot woord: de kleinste telt slechts 700 inwoners.

Jeepsafari langs verlaten stranden

Dunbevolkt, dat is Friesland. Rust en ruimte hebben ze er dan ook meer dan genoeg. Ga maar eens wandelen door natuurgebied de Alde Feanen – je hoort alleen maar vogeltjes fluiten. Een verademing. Toch is er genoeg te doen, zo vind je er tal van staten en stinzen, landgoederen en kasteeltjes die de Friese adel hier al sinds de 12e eeuw aan liet leggen. In roerige tijden konden ze zich hier vaak terugtrekken achter grachten of wallen. Ook de kerkjes zijn de moeite waard. De meeste Friese kerken dateren uit de Middeleeuwen en de oudste exemplaren prijken mooi bovenop de terpen.

De leukste uitstapjes van Friesland

 • Kameleondorp

  In Terherne kun je de familie Klinkhamer ontmoeten, bekend uit de jeugdboeken over De Kameleon. Varen met de boot de Kameleon is natuurlijk een must, maar er valt ook veel te spelen.

 • Aldfaers Erf

  Dit Fries Belevingsdorp in Allingawier is leuk voor alle leeftijden. Vlotten bouwen, versgebakken drabbelkoeken proeven, losgaan in de speeltuin en speuren naar puntmutsjes op het kabouterpad.

 • Fries Museum

  In Leeuwarden ontdek je meer dan 50.000 jaar geschiedenis, van het mooiste zilver tot Mata Hari’s dagboek. Maar in dit gloednieuwe, modern vormgegeven museum vind je ook hedendaagse kunst.

 • Aqua Zoo

  Sta neus aan neus met zeehonden, wandel over het strand met pinguïns en verwonder je over de los klauterende dwergapen om je heen. Dat had je vast niet verwacht in Leeuwarden.

 • Werelderfgoed

  Het Ir. Woudagemaal in Lemmer staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst: dit populaire stopplekje tijdens een wandel of fietstocht is het oudste stoomgemaal ter wereld en werkt nog steeds.

Kampeerthema's in Friesland