Kamperen in San Marino

Vakantie in San Marino

Een middeleeuws ministaatje

San Marino is de oudste republiek van Europa, met een grondwet die uit 1600 stamt. De hoofdstad ligt prachtig op de steile hellingen van de Monte Titano, omringd door middeleeuwse poorten en wallen.

Kunstschatten

Deze ministaat werd in de vierde eeuw gesticht door de heilige Marinus, om te ontkomen aan religieuze vervolging door keizer Diocletianus. De drie forten op de top van de berg vormen samen hét plaatje van San Marino. Ze zijn verbonden door een pad dat langs de hele bergkam loopt. In het gelijknamige hoofdstadje van San Marino kun je je lol op aan historische bezienswaardigheden. Niet te missen is het uitzicht vanaf de toren van Guaita – maar je bent er niet alleen, dit is een van de meest bezochte highlights van het staatje. De belangrijkste kunstschatten van San Marino vind je in het Staatsmuseum en het Museum van Sint-Franciscus.

Kabelbaan

Buiten de hoofdstad vind je er nog acht oude stadjes, ‘Castelli’ genoemd. Samen vormen ze de republiek San Marino. Borgo Maggiore bereik je gemakkelijk met de snelle kabelbaan verbinding vanuit het historische centrum van de hoofdstad. Deze middeleeuwse marktstad met zijn typische kleine straatjes telt heel wat kerken en andere monumenten. Niet alleen cultuurliefhebbers, ook shopaholics zijn in San Marino aan het goede adres. In dit belastingparadijs liggen de prijzen voor bijvoorbeeld elektronica en muziekinstrumenten net even lager dan in Nederland. Postzegels en munten zijn typische souvenirs, maar cosmetica, parfum, schoenen en kleding zijn ook populair.

Meer mooie plaatsjes in San Marino

 • Faetano

  Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht. Het centrum is leuk met zijn 19de-eeuwse kerk en het Casa del Castello, maar neem ook een kijkje bij de visvijver en de rivier Marano.

 • Montegiardino

  Het mooie, eeuwenoude kasteel is een kijkje waard. Loop ook even binnen bij de 19de-eeuwse kerk met zijn mooie altaar.

 • Chiesanuova

  Dit plaatsje is gesticht rond het middeleeuwse kasteel en het hof van Busignano. Het landschap is bijzonder mooi hier in de uitlopers van de Apennijnen.

 • Acquaviva

  Dit middeleeuwse dorp dankt zijn naam aan een lokale bron die in het voorjaar uit de rots gutst. Het ligt mooi en groen. In het Monte Cerreto natuurpark kun je prachtig wandelen.

 • Fiorentino

  De Malatesta burcht was tot 1463 in handen van de vijand: de Malatestas van Rimini. Tip: als je via Fiorentino San Marino binnen rijdt kun je ’s zomers heel wat drukte vermijden.