Kamperen in Asturië

Vakantie in Asturië

Cultuur, natuur en gastronomie: de hoogtepunten van groen Spanje

Lekker eten, mooie stranden, culturele highlights en een prachtig groene bergen: in Asturië komt niemand iets tekort.

De mooiste wandelingen

Wie Asturië zegt, zegt Picos de Europa. Deze spectaculaire bergketen was het eerste nationale park van het land. Bij Fuente kun je met de kabelbaan 800 meter omhoog naar een uitzichtpunt waar je mooi kunt wandelen. Ook zeker niet overslaan: het Nationaal Park van de meren van Covadonga, nog zo’n gebied waar wandelaars hun hart op kunnen halen. Het spectaculair gelegen plaatsje met de basiliek en andere spirituele plaatsen is al even mooi als het park. Dit is een bijzonder gebied: de Visigoten werden hier in 711 naartoe gedreven door de Moren, het was de uitvalsbasis voor de 750 jaar durende strijd om het Iberisch schiereiland weer terug te winnen.

Van alles wat

Cultuur en natuur gaan hier hand in hand. Je vindt er kerkjes op de mooiste plekken – de San Miguel de Lillo kerk ligt bijvoorbeeld hoog op de Monte del Naranco. De kathedraal van Oviedo mag je niet overslaan, maar vergeet ook niet de prehistorische rotsschilderingen in de Tito Bustillo grotten. Heel bijzonder zijn de afbeeldingen van vrouwen, waarbij heel mooi gebruik is gemaakt van de natuurlijke welvingen van de rotswand. Lekker een dagje naar het strand? Llanes, Ribadesella, Gijon en Cudillero zijn leuke badplaatsjes, waar je vanaf je strandlaken zó naar de windsurfers kijkt. Je kampeervakantie is nog nooit zo gevarieerd geweest.

Streekproducten van Asturië

 • De kaas van Cabrales

  Quesu Cabrales of Cabraliego is een blauwe kaas die wordt gerijpt in natuurlijke grotten. Ook een heel lekkere basis voor sauzen.

 • La fabada

  Asturische gerechten worden traditioneel lang gekookt op een laag vuur. Stoofschotels zijn populair, met name de fabada: een bonenpotje met bacon en pittige worstjes.

 • Asturische cider

  De Romeinen dronken hier al cider, toen nog bekend als 'Pomaria'. Appels komen hier veel voor. Combineert lekker met kaas van Cabrales.

 • Pixín

  Aan de Asturische kust eet je 'pixín': zeeduivel, een vis met stevig, smakelijke vlees. Je ziet ‘m vaak terug in combinatie met cider ('a la sidra'), of in een stoofschoteltje ('fabada con pixín').

 • Andarica krab

  ‘Andarica’, een soort krab, zie je veel terug in Asturische recepten. Het vlees is voortreffelijk. In de rest van Spanje worden ze ‘nécora’ genoemd, maar eigenlijk moet je ze hier eten: ze zijn het lekkerst in Asturië.