Kamperen in Baskenland

Vakantie in Baskenland

Heel wat om trots op te zijn

Basken zijn zo trots op hun eigen identiteit en taal, dat ze zich in eerste instantie Bask voelen en daarna pas Spanjaard. Ze hebben ook wel reden om trots te zijn. Het is een prachtig gebied dat bol staat van de cultuur - en je kunt er heerlijk eten.

Dagtochtjes te over

In de grotten van Santimamiñe bij San Sebastian kijk je je ogen uit. Hier zie je niet alleen indrukwekkende stalactieten en stalagmieten, maar ook prehistorische wandtekeningen. De mensen in de prehistorie zullen deze plek al net zo bijzonder hebben gevonden. Nog zoiets aparts: El Bosque Pintado de Oma. In de Valle de Oma vind je het ‘Geverfde Bos’, een kunstwerk van de Baskische kunstenaar Agustín Ibarrola. De regenbogen, abstracte kleurrijke vormen en menselijke figuren die op de verschillende bomen zijn afgebeeld vormen samen een schilderij.

Jeepsafari langs verlaten stranden

Bilbao, de grootste stad van de regio, bruist sinds de radicale stadsvernieuwing als nooit tevoren. Het Guggenheim museum staat symbool voor het nieuwe Bilbao en je vindt er topstukken van kunstenaars als Mondriaan, Picasso en Klee. Slenter ook nog even door het middeleeuwse hart van de stad, de 'casco viejo'. In San Sebastían voel je de grandeur van vroeger, toen het nog het zomerverblijf was van het Spaanse hof. Zoek hier op je gemak een barretje op, want de stad staat bekend om zijn pintxos. Sla ook de kleinere plaatsen niet over, zoals het versterkte stadje Hondarribia met zijn leuke vissersbuurt.

Proef de Baskische identiteit

 • Pintxos

  Koken is in Baskenland een serieuze zaak – de keuken is onlosmakelijk verbonden met de Baskische identiteit. Laat je eens verrassen door ‘pintxos’, kleine hapjes aan een prikkertje. Je drinkt er traditioneel witte wijn bij.

 • Zeespin

  Het klinkt niet heel aanlokkelijk, maar de zeespin (txangurro) is in de Baskische keuken ongekend populair. Wees gerust: hij lijkt meer op een krab.

 • Bacalao

  'Bacalao', gedroogde kabeljauw, is in Baskenland heel geliefd. Hiervandaan begon de opmars door heel Spanje. Probeer zeker de Bacalao al pil-pil, met knoflook en olijfolie.

 • Rioja Alavesa

  De Rioja Alavesa uit Baskenland is het meest fris en fruitig van alle Rioja's. Je vindt ‘m in de mooie ommuurde stad Laguardia, waar het stikt van de bodega’s (wijnbars).

 • De lekkerste heek

  Heek wordt tegenwoordig over de halve wereld gevangen, maar in de Golf van Biskaje is ‘ie het lekkerst. ‘Best of the best’: de met de hengel gevangen merluza de anzuelo.