Kamperen in Zweden

Vakantie in Zweden

Rust en ruimte in overvloed

Van moderne steden als Stockholm en Göteborg tot kastelen en prehistorische monumenten: Zweden heeft heel wat te bieden. De natuur blijft toch echt de grootste trekker. In Zweden mag je dankzij het Allemansrecht overal je tent opzetten.

Een uitgestrekte natuur

Zweden telt bijna 30 nationale parken dus wandelaars hebben er de keus. In deze laatste wildernissen van Europa voel je je heel nietig. De ongeveer 100.000 meren, honderden rivieren en een 3000 km lange kustlijn maken Zweden ook een perfecte kampeerbestemming voor watersporters. Met een kano of kajak trotseer je het woeste water van Lapland of de duizenden meren in de westelijke provincie Värmland. Ga je kamperen in de vrije natuur, dan lijkt het dagelijks leven mijlenver weg.

De leukste stadjes

Verspreid over Zuid- en Midden-Zweden vind je eeuwenoude kastelen. Ripsholm, een prachtig bewaard kasteel uit de 16de eeuw, is een aanrader met het idyllische dorpje Mariefred en het Mälarmeer binnen handbereik. Vlakbij ligt ook Stockholm, een van de mooiste hoofdsteden van Europa. De stad strekt zich uit over wel 14 eilanden en het oude centrum (Gamla Stan) is een plaatje. De mooiste stad van Zweden is de middeleeuwse Hanzestad Visby, op Gotland. De stadsmuur is nog helemaal intact en in het centrum struikel je over de restaurants, cafés en winkeltjes. Gotland telt ook de meeste zonuren van het land en dat maakt het een populaire vakantiebestemming voor de Zweden. Nog een strandbestemming: Skåne, met zijn luxe levensstijl en mooie oude landhuizen.

De leukste uitstapjes met kinderen

 • Pretparken

  In Zweden vind je veel attractieparken, zoals Junibacken en Gröna Lund in Stockholm, Skara Sommerland in Skara en Liseberg in Göteborg. Er worden vaak leuke evenementen georganiseerd, zoals concerten.

 • Astrid Lindgrens Wereld

  Een leuk themapark in Vimmerby, het oude marktstadje waar Astrid Lindgren Pippi Langkous bedacht. Hier zie je alle figuren terug uit de boeken van deze beroemde Zweedse schrijfster.

 • Dieren spotten

  Kennismaken met de 'grote vier' van Scandinavië – beer, wolf, lynx en veelvraat – kan in dierentuinen zoals Kolmården bij Norrköping, Nordens Ark bij Hunnebostrand en berenpark Grönklitt bij Orsa.

 • Riddertoernooien

  ‘s Zomers worden er vaak riddertoernooien georganiseerd in het middeleeuwse stadje Visby, op Gotland en bij kastelen zoals die van Gripsholm bij Mariefred en Glimmingehus in Skåne.

 • Luchtmachtmuseum

  In het Flygvapenmuseum in Linköping kom je alles te weten over de geschiedenis van de Zweedse luchtmacht. Helemaal leuk: in een heel realistische simulator kun je plaatsnemen achter het stuur van een Gripen-straaljager.

Shop alles voor je kampeervakantie naar Zweden bij ANWB

Bekijk alle verplichte automaterialen en alles voor op de camping in Zweden in de webshop van ANWB.