Wat doet ANWB Kamperen in deze crisissituatie?

 • We hebben voor kampeerders een specifieke coronavirus FAQ gepubliceerd die we regelmatig bijwerken.
 • Ons Leden Service Center is dagelijks geopend voor vragen van kampeerders. De meeste gestelde vragen verwerken wij in de FAQ voor kampeerders
 • ANWB is op 16 maart gestart met een continu onderzoek naar het vakantie-sentiment in Nederland. Daaruit leren wij dat Nederlanders nog graag op vakantie willen maar ontwikkelingen afwachten. Kamperen is een veelgenoemde wijze van vakantie die men verwacht te gaan doen. Wij laten hier regelmatig updates zien over de kennis die wij zo verzamelen.
 • Ons team werkt sinds 16 maart volledig thuis maar is elke dag beschikbaar om uw vragen te beantwoorden: camping@anwb.nl
 • We steven ernaar onze website en de boekingsprocessen steeds verder te verbeteren.
 • Wij voegen continu informatie toe aan onze database en presenteren die in meer uitgebreide detailpagina’s per camping.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op het einde van deze crisis?

ANWB Kamperen probeert u zo goed mogelijk te helpen met de voorbereiding op het einde van deze crisis. Wij bereiden veel communicatie en marketing voor om - zodra dat weer zinvol is - de markt weer te bewerken en bezoekers van anwbcamping.nl zo goed mogelijk te informeren en adviseren bij het zoeken van hun camping. Wij verheugen ons nog steeds in zeer goede bezoekersaantallen op onze site dus zien dat mensen zich nog steeds oriënteren.

Dit zijn onze aanbevelingen:

 • Op dit moment kunnen wij niet alle afwijkende openstellingen of beperkingen in aanwezige faciliteiten verwerken en publiceren. Wij verwijzen daartoe klanten naar de website of sociale media van de camping zelf. Raadpleeg daarnaast ook de regionale verordeningen. Deze verschillen per veiligheidsregio. Zorg dat deze informatie up-to-date is.
 • Moedig bestaande klanten aan om uit te stellen, niet om te annuleren
 • Zorg voor een coulante opstelling bij klanten die nu moeten annuleren en zorg voor duidelijke afspraken en voorwaarden als u de klant een voucher verstrekt voor een latere reservering
 • Trek nieuwe boekingen aan door uw annuleringsbeleid te versoepelen
 • Bekijk onze mogelijkheden over hoe u uw ranking in zoekresultaten op anwbcamping.nl kunt verbeteren
 • Maak het mogelijk om al boekingen voor 2021 te ontvangen, door prijzen en beschikbaarheid voor volgend jaar op te voeren en te laten zien.
 • Maak gebruik van deze periode om uw informatie en foto’s te actualiseren. De post-corona periode zal druk zijn: u wilt zoveel mogelijk boekingen genereren, zorg dat u zo goed en aantrekkelijk mogelijk getoond wordt. Heeft u hulp nodig bij het actualiseren van uw gegevens in onze check & change-omgeving neem dan contact met ons op via camping@anwb.nl
 • Overweeg, indien daar de vergunningen voor zijn verleend, een latere seizoenssluiting. De vakantiebereidheid is nog groot maar zal zich later afspelen. Een maand langer open blijven dit jaar kan wellicht een stuk goedmaken van wat u in het voorjaar qua omzet niet heeft kunnen realiseren.
 • Blijf in contact met klanten die al geboekt hebben en informeer hen actief over de stand van zaken t.a.v. openstelling of beperking in faciliteiten.
 • Overweeg om extra aantrekkelijke korting of voorwaarden in stelling te brengen voor als er weer geboekt gaat worden. U kunt daarvoor gebruik maken van ons Camping Key Europe-kortingsprogramma. U kunt check & change gebruiken om u bij het kortingsprogramma aan te sluiten of nieuwe kortingen op te voeren.

Ik ben gesloten. Kan ANWB Kamperen mij helpen beslissen wanneer ik weer open kan?

 • Dat besluit ligt bij de overheidsinstanties. In Nederland primair bij de 25 veiligheidsregio’s. Als de veiligheidsregio over openstelling van campings geen uitspraak heeft gedaan of doet, of als de geldende richtlijnen van de veiligheidsregio op enig moment versoepelen t.a.v. de openstelling van campings of faciliteiten op de campings is het aan u als campingeigenaar. Misschien dat onze informatie daarbij kan helpen.
 • anwbcamping.nl heeft dagelijks nog duizenden bezoekers en paginaweergaven per dag, maar het aantal reserveringen is aanzienlijk gedaald. Het boekingsgedrag wordt uiteraard primair bepaald door richtlijnen van de overheid.
 • Wij volgen dagelijks het zoek- en boekgedrag van de bezoekers op onze website. Van daaruit kunnen wij inzicht geven, zodat ook u een gevoel krijgt waar de belangstelling van de kampeerder naar uit gaat .
 • Overweeg, afhankelijk van de veranderende overheids- en lokale richtlijnen, de markt te testen door uw annuleringsbeleid te versoepelen of een extra scherp aanbod te doen.

Welke overheidssteun is beschikbaar voor mijn bedrijf?

Voor Nederlandse bedrijven, bezoek hiervoor https://www.hiswarecron.nl/actueel/corona-helpdesk of https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/financiele-regelingen voor alle informatie. In het buitenland worden ook dergelijke maatregelen door de overheid genomen. Bezoek daarvoor de websites van de lokale overheden .

Wat dekt mijn verzekering?

Standaard zakelijke verzekeringen sluiten pandemieën uit en het is onwaarschijnlijk dat de meeste bedrijven worden gedekt. De polissen verschillen echter aanzienlijk en u zal dit moeten navragen bij uw verzekeraar.

Kan ik mijn annuleringsbeleid wijzigen?

Via anwbcamping.nl vinden reserveringen altijd plaats onder de reservering- en annuleringsvoorwaarden van de individuele camping. U kunt deze dus altijd aanpassen. Echter indien u de voorwaarden aanpast, kunt u deze niet van toepassing verklaren op reeds gemaakte reserveringen. De op het moment van reservering geldende voorwaarden zijn dan van toepassing. U kunt in deze uitzonderlijke omstandigheden echter in overleg met uw klant de voorwaarden in het voordeel van de klant aanpassen. Denk hierbij aan afspraken over een voucher of andere tegoedvoorziening. Dit kan echter niet eenzijdig worden gedaan en vereist altijd wederzijdse instemming.

Annuleert anwbcamping.nl mijn reserveringen automatisch als er van overheidswege sluiting van campings is opgelegd?

Nee anwbcamping.nl beheert de reservering niet. Dat doet de camping zelf. Neem altijd rechtstreeks contact op met de klant over de annulering.

[Disclaimer] De situatie kan dagelijks veranderen. Aan deze informatie kunnen geen rechten of bindende adviezen worden ontleend.