Campingplatz der Stadt Köln, Duitsland

Zo fijn: een camping vanaf waar je in één rechte lijn naar Keulen kunt fietsen. Met 6,5 kilometer ben je al in de stad (maar auto of OV kan ook!). En de route is nog leuk ook, want je fietst - of wandelt - langs de oever van de Rijn. De camping zelf ligt ook aan de rivier, mét zand- en kiezelstrand en midden in het beschermde natuurgebied de Poller Wiesen (weide). En dat betekent: rust, al zit je nog zo dicht bij de stad. Kamperen doe je hier met een heerlijke ontbijtservice (verse broodjes of het ontbijtbuffet), ’s middags verse crêpes en taart en kleine snacks in de avond. Eigenlijk tref je hier een bistro, café, snackbar, minimarkt én Biergarten in één. En dat vinden we total genial. Prosit.

De bruisende stad Keulen

Bruggenstad met Belgisch tintje

Met de 157 meter hoge Dom, eindeloos veel winkels, terrassen en restaurants zit je in de oudste wijk van Keulen, de Altstadt, helemaal gebakken. Historische charme gegarandeerd – daar zorgen de met keien geplaveide straatjes wel voor. Middagje museum? Pak het Ludwig, voor wat moderne kunst. Kerkelijk bezoekje? Wip binnen bij de Romaanse Gross St. Martin, enorm en bijzonder dankzij zijn vier hoektorens. Andere eyecatchers van Keulen: de vele bruggen, waaronder de met sloten behangen Hohenzollernbrücke met zijn drie bogen, het Rathaus en de hippe wijk Belgische Viertel. Drink daar een drankje aan het gezellig plein Brüsseler Platz en laat Keulen op je inwerken.

Camping Memling, België

Voor een topcombinatie – lees: een camping naast een bos én praktisch naast een stad – moet je bij camping Memling zijn. Vanuit hier ben je maar 3 kilometer verwijderd van het centrum van Brugge – sterker nog, de camping ligt zelfs binnen de bebouwde kom van de stad. En ja, tóch midden in het groen dus, heerlijk omzoomd door hoge bomen. Een bonusje is het zwembad dat zich 500 meter verderop bevindt. Nu hebben we hier met een echte doortrekcamping te maken, maar kijk niet gek op als de rust je zo bevalt dat je nog een nachtje (of weekje) bijboekt. Want nee, dat extra dagje Brugge is ook geen straf.

De romantische stad Brugge

Romantische Reien

Brugge is romantiek ten top. Neem alleen al de Brugse reien, de kanaaltjes in het centrum die vernoemd zijn naar de rivier de Reie die vroeger door de stad stroomde. Neem alleen al de kronkelende, middeleeuwse steegjes in de historische binnenstad, die UNESCO in 2000 trouwens compleet op de Werelderfgoedlijst zette. Of al die romantische koetsen die door de straten rijden, waarin je je door de stad kunt laten loodsen. Het kan niet op. Vergeten we bijna de belangrijkste bezienswaardigheden van Brugge: het Chocolademuseum en Frietmuseum. Een legitieme reden om je te buit te gaan aan deze lekkernijen – een betere stad bestaat er niet, alé?

Camping Kockelscheuer, Luxemburg

Een kilometer of vier trappen en je staat al midden in de duizend jaar oude vestingstad. Of je pakt vanaf camping Kockelscheuer gewoon de bus - stopt voor de deur - naar Luxemburg, kan ook. Niet verkeerd is dat je hier in het gemeentelijke recreatiepark Kockelscheuer zit. Want dat betekent: tennis, bowling, golf, twee restaurants, zelfs een kunstijsbaan én mooie wandelpaden binnen handbereik. Leuk! Je zou háást vergeten dat stedentripje te maken

De hoog-laagstad Luxemburg

Uber-de-luxem

Ben je er al eens geweest, de kazematten van Luxemburg? Toch wel eentje voor op de bucketlist. Het ondergronds labyrint is ook voor kinderen een ware beleving; moeilijk in te denken dat zich zoveel leven onder de grond afspeelde. Soldaten, bakkers, koks en zelfs paarden bewogen zich hier voort. Wat vooral opvalt is natuurlijk de gelaagdheid van de stad: in de tiende eeuw besloot graaf Siegfried een kasteel te bouwen op een strategische rots. Ridders bleven boven, handelaren vestigden zich beneden. Dit maakt van Luxemburg een unieke hoog-laagstad, bijzonder geschikt voor op de kiek. Met hoogtepunten als de schitterende wandelpromenade Chemin de la Corniche, de Vismarkt en het Groothertogelijk Paleis. In het Petrusse Valley Park pak je een momentje rust.

Camping Delftse Hout, Nederland

Meivakantie betekent natuurlijk: een stedentripje met de (klein)kinderen. Neem ze gerust mee naar camping Delftse Hout. Niet alleen loop je in een kwartiertje vanaf de camping naar het centrum van Delft (wel fijn zo dichtbij, met kinderen), hier bij de recreatieplas zullen ze geen seconde om de iPad vragen. Want: vissen en watersporten in de plas, zwemmen in het openluchtzwembad, naar de kinderboerderij met waterspeelplaats, spelen in de speeltuin en in de schoolvakantie (nu dus!) animatie – denk knippen, plakken, spelletjes en theater. Wordt nog wél een knap staaltje overtuigingswerk ze mee naar centrum Delft te krijgen…

Tochtjes en techniek

Toch maar even doen, want Delft is ook voor kinderen bijzonder leuk. Niet alleen vanwege dat lesje geschiedenis over de moord op Willem van Oranje en de graven van de leden van het Koninklijk Huis, ook omdat de Prinsenstad zich prima leent voor een tocht over het water. Zo vaar je langs de oude grachtenpanden, de Oostpoort en de Oude Kerk. Vooruit, laten we er nog één leerzaam tintje aan geven: in het Science Centre Delft maak je de techneut in ze los (of in jezelf, natuurlijk). Huizen bouwen die tegen aardbevingen kunnen, aerodynamische vliegtuigvleugels ontwerpen… kan nog wel eens handig uitpakken voor de toekomst.

Camping de Strassbourg, Frankrijk

Fietsen al van het rek getild? Mooi, kun je direct een eerste ritje maken richting Straatsburg. Hier in de buitenwijk Montagne Verte, in het groen van Parc Naturel Urbain, ben je met een kwartiertje trappen ( 3 km) al in het historische centrum van de stad. De volgende dag een beetje rondhangen op de camping? Kan hier ook prima. Baantjes trekken in het verwarmde zwembad (of kijken hoe ánderen dat doen vanuit een ligstoel ernaast), potje tafeltennis, volleybal en ’s avonds een warme maaltijd met een Frans wijntje in het restaurant. De camping is recentelijk gerenoveerd, dus alles is nog lekker shiny. Fietsen niet mee? Dan huur je die hier gewoon. Tres bien.

Straatsburg

STRAAT(SBURG)SLENTEREN

Behoefte aan een overzicht van de stad voordat je de boel verkent? Zet dan eerst koers naar de kathedraal Notre-Dame – hij schiet 142 meter de lucht in. Op 66 meter hoogte kun je op een platform een mooie panoramische blik werpen op de stad. Zie je meteen wat Straatsburg in huis heeft. Maison Kammerzell bijvoorbeeld, een oud koopmanshuis in Renaissancestijl, een van de bekendste gebouwen van de stad. Maar ook de charmante vakwerkhuizen van de wijk La Petite France, waar vroeger molenaars en leerlooiers woonden. De Duitse keizerlijke wijk vol imposante gebouwen, zoals Place de la République en het Palais du Rhin (Paleis van de Rijn). De kades van de Ill, met zijn tuinen en parken. Oké, hup, dat platform af, geen tijd te verliezen.