Campings bij de mooiste dorpen in Nederland

De ANWB Camping van het Jaar verkiezing

In augustus 2020 heeft de ANWB Winsum tot het allermooiste dorp van Nederland verkozen. De jury omschreef Winsum als een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad met heerlijke straatjes om doorheen te wandelen. Naast Winsum stonden ook Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR) en Urk (FL) in de Top 5.

Winsum

Winsum is natuurlijk niet voor niets op nummer één gekomen. Er zijn meerdere redenen waarom Winsum het mooiste dorp van Nederland is. Ten eerste brengen het Winsumerdiep en het haventje sfeer aan het dorp en het verbindt de twee dorpsgedeelten Winsum en Obergum met elkaar. Ten tweede toont het dorp een grote variatie aan bouwstijlen. Zo vind je hereboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een stationsstraat welke stamt uit de negentiende eeuw, Amsterdamse School architectuur en zijn er ook moderne bungalows uit de periode na de Tweede Wereldoorlog te vinden. Er zijn maar liefst 59 Rijksmonumenten en 4 Gemeentelijke monumenten te vinden.

Winsum

Daarnaast is het dorpsleven in Winsum écht, maar dan wel met een ´stads´ winkelaanbod en veel fijne kroegen om gezellig een drankje te doen.

Genoeg te doen in dorpen

Natuurlijk is Winsum niet het enige mooie dorp in Nederland. (Lees 'de allermooiste dorpen van Nederland', hier te koop). In de meeste dorpen is er meer dan genoeg te beleven. Vaak hebben de dorpen een lange en interessante geschiedenis, die je door middel van een wandeling – al dan niet begeleid door een gids – kunt leren kennen. Bezoek het plaatselijke museum, dat waarschijnlijk een verrassende collectie heeft die je niet gauw zult aantreffen in een van de grote musea. Vergeet niet de VVV ter plaatse te bezoeken om je te laten informeren over alles wat er in de buurt te zien en te doen is. Dat is meestal meer dan je denkt.

Hoe vind ik een mooi dorp met daarbij een camping?

Daarbij helpen we je graag een handje. Hieronder hebben we de Top 5 mooiste dorpen opgenoemd met daarbij in een straal van 40 kilometer een camping. Ben je een ANWB Kampeerkaart CKE-houder? Vergeet dan niet te kijken of deze campings CKE-korting aanbieden.

  • [Elsloo - Friesland](<* Elsloo - Friesland>)
  • [Oisterwijk - Noord-Brabant](<* Oisterwijk - Noord-Brabant>)
  • [Hollum - Friesland](<* Hollum - Friesland>)
  • [Urk - Flevoland](<* Urk - Flevoland>)
  • [Winsum - Groningen](<* Winsum - Groningen>)