Occitanië: pure Zuid-Franse schoonheid

De regio Occitanië is in 2016 ontstaan door een samenvoeging van de streken Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées en beslaat daarmee een groot gedeelte van Zuid-Frankrijk. Voor iedere kampeerliefhebber heeft deze zonnige regio een afwisselend palet aan bezienswaardigheden en activiteiten.

Pareltjes van de Tarn

In Occitanië ligt het departement Tarn. De gelijknamige rivier baant zich, soms rustig en soms woest, een weg door het heuvelachtige landschap. Volg je de rivier, dan ben je verzekerd van een bezoek aan een aantal hoogtepunten van de regio.

Zo is het oude bisschopsstadje Albi een charmante mix van scheve huizen, fijne pleintjes en hellende straten. Unesco heeft de stad in 2010 op de werelderfgoedlijst geplaatst. Vanaf de oude brug over de Tarn heb je een mooi uitzicht op de imposante kathedraal Saint Cécile, vooral van binnen een kleurrijk spektakel.

kathedraal Saint Cécile

Na je bezoek aan het schilderachtige Albi, zal het je niet verwonderen dat het een beroemde kunstschilder voortbracht: Henri de Toulouse-Lautrec. Het aan hem gewijde museum is een aanrader. Wist je dat de hoogste brug van Europa over de Tarn gaat? Met maar liefst 343 hoogte, is de brug van Millau een architectonisch ‘hoogstandje’. Even verderop, in de Cevennen, heeft de rivier zich in de loop der eeuwen een weg gebaand door het ruige landschap. De Gorges du Tarn is daarvan het oogverblindende bewijs. Je ontdekt deze kloof via de talloze wandelroutes, te paard of vanaf het water in een raft of kano.

De Gorges du Tarn

Carcassonne: één van de mooiste middeleeuwse stadjes

Het zijn net openluchtmusea, de talrijke middeleeuwse vestingstadjes die je in Frankrijk tegenkomt. In Occitanië ligt het wereldberoemde Carcassonne, waar het kasteel met zijn dubbele vestingmuur en 52 torens nog fier overeind staat. Naast het kasteel vind je in de ‘Cité de Carcassonne’ huizen, straatjes en kleine binnenplaatsen. Je kunt er uren ronddwalen, neerstrijken op een van de terrasjes of je laten verleiden door de vele souvenirwinkeltjes. Dwars door Carcassonne loopt het Canal du Midi. Deze waterweg loopt van de Middellandse Zee naar Toulouse en is misschien wel mooiste kanaal van Europa. Het door platanen geflankeerde water staat op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Tip: plan je bezoek aan Carcassonne vroeg op de dag. Het kan hier flink druk worden.

Stadsmuur Carcassonne

Méditerranée, zo blauw

Natuurlijk denk je bij Zuid-Frankrijk ook aan de zonovergoten stranden aan de Middellandse Zee. Beroemd is de Côte d'Azur, in de naastgelegen provincie. Veel rustiger zijn de stranden van Occitanië. En ook hier vind je levendige plaatsjes, waar ‘s zomers diverse festivals worden georganiseerd. Collioure, vlak bij de Spaanse grens, is zo’n paradijsje, ingeklemd tussen de bergen en de zee. De baai met helderblauw water wordt omringd door wijngaarden en het kleurrijke stadje zelf.

Collioure stadsaanzicht

Voor cultuurliefhebbers zijn er Sète, de stad van de Franse chansonnier George Brassens, en Pézenas, bekend door toneelschrijver Molière. Net over de grens met Spanje ligt Cadaqués, het vissersplaatsje waar Salvador Dalí zo graag verbleef. En voor degenen die inmiddels genoeg gezien hebben, de zon, de zee en het strand zijn hier nooit ver weg!


Naast vele campings en vakantieparken hebben we ook een prachtige 15-daagse campingrondreis door dit gebied. Bekijk op de site van ANWB het reisprogramma, de prijzen en beschikbaarheid.

Meer informatie