Het zonnige zuiden van Oostenrijk

Natuur, bergtoppen en prachtige meren: Karinthië is een topbestemming voor je vakantie. Je kunt er wandelen, fietsen en bijzondere natuurbelevenissen meemaken. Kampeerders worden in Karinthië in de watten gelegd met prachtige campings vlak aan het water.

Kamperen in Karinthië? Doen. Je vindt hier meer dan 100 campings, waarvan er 20 zijn bekroond met heldere meren waar je in kunt zwem- men. Met de 6-Seen fietsroute pik je er al meteen een aantal mee, leuk met de e-bike! Je ontdekt meteen een heel aantal leuke Buschenschenken (wijn restaurants). Ook met een gewone fiets kun je er prima terecht, de Drauradweg door de gelijknamige vallei is bijvoorbeeld nagenoeg vlak en goed bewegwijzerd.

Bergwandelen

Maar Karinthië is vooral een echte wandelbestemming. Vanuit de camping pak

Adembenemende wandelingen in het zonnige zuiden

je gemakkelijk een bergbaantje naar boven om een van de vele bewegwijzerde routes te volgen. Ook altijd leuk: thema- routes. Zoals de prima bewegwijzerde Stollenwanderweg bij Wurzach, in de regio Villach. In nog geen twee uur wandel je langs spannende oude mijnwerkerstunnels en infopanelen over bijvoorbeeld mineralen. Onderweg word je bovendien getrakteerd op mooie uitzichtpunten. Loop daarna nog even binnen bij het grappige mijnbouwmuseumpje Terra Mystica. Het bezoek begint met een afdaling van een 68 meter lange glijbaan, maar er is gelukkig ook een lift en trap als je wat minder avontuurlijk ingesteld bent! Wel top voor kinderen natuurlijk zo’n glijbaan. Die krijg je ook makkelijk mee op de Stollenwanderweg, of kies voor een waterbelevenisroute.

Voor je het weet sjokken ze niet meer achter je aan maar rennen ze vooruit, op zoek naar de volgende uitdaging. Bij Bad Kleinkirchheim ga je bijvoorbeeld van start bij waterspeeltuin Wasserix-sinnespark en loop je in twee uur naar ambachtsmuseum Alte Schmiede. Ook leuk als je zonder kinderen op vakantie bent, want het pad loopt gelijk op met een culturele route. Je pikt onderweg meteen mooie informatieborden mee over het boerenlandleven. Aan het eind van de route pak je de gratis wandel bus terug, maar eerst nog even smullen van appelbollen bij Gasthof Hinteregger.

Liever echt de hoogte in? Een niet al te lastige bergwandeling is Familienwanderung in St. Oswald in de Nockberge (ook fijn voor stellen die het niet te gek willen maken). In zo’n drie uur maak je een mooie ronde vanaf bergstation de Brunnachhöhe, langs een helder bergmeer en bergbeekjes. Je zit hier op 2.000 meter hoogte, maar de route stijgt en daalt maar zo’n 300 meter. Onderweg kom je langs de knusse Sankt Oswalder Block- hütte, zo’n echte ouderwetse berghut waar je even binnen kunt vallen voor eten en drinken. Tot september bloeit hier de valeriaan en hoor je de marmotten fluiten!

Magische momenten

Wil je je vakantie iets extra’s geven, kijk dan eens in het Magische Momenten programma. Hier vind je 22 leuke, bijzondere natuurbelevenissen in wel 12 beschermde natuurgebieden. Zoals een kanotocht op de Obere Drau, langs lieflijke bergdorpjes, groene weiden en dichte bossen. Je sluit de dag in stijl af met een barbecue bij de Drau oase aan de oever van de rivier. Vanuit de boomhut heb je een mooi uitzicht over het water. Ook leuk: in het Seebachtal kun je met een ranger van Nationalpark Hohe Tauern op zoek naar baardgieren, gemzen en edelherten. Met een e-bike rijd je eerst een stukje rond de Stappitzer See naar de gezellige Schwußner Hütte, waar je na de wildobservatie smult van Karinthische specialiteiten. Een echte almboerderij ontdek je met een wandeling vanaf de Urbansee. Langs het renaissance kasteeltje Schloss Bach wandel je naar de almboerderij van de familie Höfer. Hier kun je zien hoe biologische zuivel wordt gemaakt van koeien-, schapen- en geitenmelk. En daarna proeven natuurlijk! Op de terugweg dwaalt je blik telkens omhoog: je hebt hier een prachtig zicht op de majestueuze bergen van de Karawanken.
Er valt zoveel te beleven in Karinthië. Nog één tip: met een berggids door de Mauthner Klamm wandelen, een kloof die is uitgesleten door het kristalheldere water van de Valentinbach. Extra leuk omdat de route van start gaat met gebak van slowfood-bakker Thomas Matitz, genieten doen ze hier niet met mate!

ANWB Kampeerkaart CKE

Ben je in het bezit van de ANWB Kampeerkaart CKE? Bekijk dan de lijst met campings met CKE-voordeel.

Bekijk campings