Kamperen in Berlijn en Brandenburg

Vakantie in Berlijn en Brandenburg

Historische steden, meren en een groene omgeving

Natuur en cultuur gaan in deze deelstaat hand in hand. Berlijn is niet voor niets een trekpleister voor toeristen. Enkele hoogtepunten: de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en de Fernsehturm (de televisietoren). Groene gebieden omlijsten de wereldstad. Een uur rijden vanaf het centrum en de kampeerder begeeft zich in een landschap dat rijk is aan meren en rivieren. Een derde van deze deelstaat is beschermd natuurgebied. In de weelderige natuur vind je veel kastelen en mooie plaatsen met een levendige geschiedenis, zoals Potsdam. De kampeerder kan hier kiezen uit tientallen campings. Bijvoorbeeld een levendige familiecamping aan een van de meren of een rustige camping in de bossen.

Berlijn

Berlijn is een stad met een rijkdom aan bezienswaardigheden en een levendige geschiedenis, maar het is ook een stad van kunst, cultuur en creativiteit. Een bezoek brengt je langs hoogtepunten zoals de beroemde Brandenburger Tor, dat het symbool is voor de Duitse eenheid. In de buurt staat ook een indrukwekkend monument voor Joden die omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sla ook het Museuminsel, de Berliner Dom en het Deutsche Historische Museum niet over. Vanaf de top van de Fernsehturm heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Kortom: in Berlijn raak je niet uitgekeken.

Natuur

Nationaal park Unteres Odertal bezit een indrukwekkend rivierlandschap met droogweiden, delta’s en oeverhellingen. Dit is een belangrijke overwinterplaats voor vogels. Misschien spot je er wel beschermde soorten zoals de zwarte ooievaar of de waterrietzanger. Er liggen wandel- en fietspaden door het gebied. Op de rivier de Oder worden geregeld boottochten gehouden.

Bezienswaardigheden in Berlijn en Brandenburg

 • Sanssouci Park

  Te vinden aan de rand van het centrum van Potsdam. In dit park van Frederik de Grote staat een aantal paleizen en monumenten, waarvan slot Sanssouci de bekendste is.

 • Joodse begraafplaats Weissensee

  Ruim 115.000 Joden liggen hier begraven. Deze begraafplaats werd al in 1880 aangelegd en is een van de mooiste van Europa.

 • Potsdam

  Deze stad, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, heeft een historisch centrum met typische gebouwen en straten. Tip: vanaf het Babelsberg Kasteel is het uitzicht over de stad prachtig.

 • Brandenburg an der Have

  Deze plaats trekt bezoekers met zijn oude kerken zoals de St. Peter en Paul Dom en de St. Gotthard kerk. Er zijn ook nog 4 stadstorens, een klooster en een historisch marktplein te zien.

 • Scharmützelsee

  Een groot meer waar de watersporter zijn hart ophaalt. Zeilen en kanoën kan hier eindeloos.

Kampeerthema's in Berlijn en Brandenburg