Kamperen in Nord-Pas-de-Calais

Vakantie in Nord-Pas-de-Calais

Kunst en cultuur, kliffen en heuvels

Op steenworp afstand van Nederland, maar toch heel erg Frans. Nord-Pas-de-Calais herbergt een verscheidenheid aan landschappen en bezienswaardigheden. Dat betekent voor de vakantiegangers maar één ding: genieten. Lille, ook wel liefkozend ‘het Parijs van het Noorden’ genoemd, is aantrekkelijk voor de kunst- en cultuurliefhebber. Maak je een rit langs de kust, dan komt de geschiedenis tot leven. De Eerste en Tweede Wereldoorlogen lieten hun sporen na en die zijn nu te bezoeken in de vorm van een memorandum, verschillende kerkhoven en andere gedenkplaatsen. In deze regio kun je mooie wandelingen en fietstochten maken. In het noorden over de vlaktes, in het zuiden door de heuvels. Het binnenland is groen. Aan de kust zijn de kliffen woest en is de zee ruig. Aan culinaire hoogstandjes geen gebrek. Mosselen met friet is een specialiteit en Maroilles-kaas wordt in deze provincie gemaakt. Campings zijn er in alle soorten en maten. Een rustige camping aan het meer van Val Joly bijvoorbeeld, maar ook familiecampings aan de kust vind je hier veel.

Natuur

De Opaalkust is altijd een geliefde omgeving geweest voor schilders, omdat het licht er zo mooi is. De zandduinen zijn hier hoog en uitgestrekt. Maar je vindt hier ook Kaap Blanc-Nez, met zijn woeste rotsen en hoge kliffen met uitzicht over de kust. In het binnenland is het groen. De 7 valleien en het Audomarois moeras zijn plekken waar je naar hartenlust kunt wandelen en fietsen in het natuurschoon.

Historische stadjes

Of het nu kleine historische stadjes zijn, zoals Arras of Montreuil, of het grote Lille. Nord-Pas-de-Calais heeft het. Veel basilieken zijn in takt gebleven. De centra zijn sfeervol met oude panden, bijvoorbeeld in Vlaamse barokstijl. Lille heeft een oud centrum met kleine straatjes. Musea zijn hier populair. Werken van Kandinsky, Picasso en Braque bewonder je in één van de grootste musea van Frankrijk: het Museum van de Schone Kunsten.

Bezienswaardigheden in Nord-Pas-de-Calais

 • Notre-Dame-de-Lorette

  Hier hebben tijdens de Eerste Wereldoorlog gevechten plaatsgevonden. Loop over het militair kerkhof, bekijk de basiliek en bezoek de kruisingstoren.

 • Abdij van Vaucelles

  Uit de 12de De monnikenzaal, heilige doorgang en grootse kapittelzaal zijn geopend voor publiek. De abdij is te vinden in Les Rues-des-Vignes

 • Gravelines

  Deze stad is omgeven door water en is goed te verkennen per boot of waterfiets.

 • Saint-Omer kathedraal

  Saint-Omer kathedraal- Een gotische kathedraal met bijzonder meubilair. Dwaal ook door de straatjes rondom het gebouw. Met huizen uit de 18de

 • Het Mijnbekken

  Het Mijnbekken – Een bijzonder landschap met mijnwerkdorpjes. Breng een bezoek aan het Historisch Mijnwerkcentrum om er alles over te leren.