Kamperen in Var

Vakantie in de Var

Zee, strand, bergen en mooie plaatsjes 

In het zuiden van Frankrijk ligt het departement Var. Met drie bergmassieven en – wat meer naar het zuiden – heuvelachtig landschap met wijngaarden is dit een streek vol afwisseling. De kust van de Côte d’Azur hoort er ook bij. Denk dan niet alleen aan chique badplaatsen als Saint-Tropez want er zijn ook natuurgebieden met zand- en kiezelstranden waar je vaak via een wandelpad naar toe kunt lopen en in mooie, rustige baaitjes terecht komt. Campings zijn er in alle soorten en maten. Het mooie weer – 300 dagen zon- geeft kamperen in de Var een subtropisch tintje.

De natuur en het binnenland

In het binnenland van de Var kun je de koelte van de bossen opzoeken. Wandelroutes te over en ook sportieve fietsers en mountainbikers kunnen hun hart ophalen. Leuke dorpjes en stadjes zijn er ook. Zoals Collobrières, bekend om de kurk en kastanjes, ligt in het massief van de Maures. Tourtour geldt als een van de mooiste stadjes in de Provence met een middeleeuws centrum. Prachtig is ook de kloof van Verdon (Gorges du Verdon), de grootste kloof in Europa met ‘muren’ van wel 700 meter hoog.

De kust, het strand en mooie stadjes

Strand genoeg in de Var. Na een dagje aan zee valt er genoeg te ontdekken langs de kust. Saint-Tropez spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Luxe zeiljachten in de haven, hippe en chique winkels te over. Sainte-Maxime is het kleine zusje van Saint-Tropez. Het is er leuk winkelen en ’s avonds volop gezelligheid in de kleine straatjes en langs de boulevard. Het massief van Estérel is een bijzondere plek met de rode rotsen die boven het water uitsteken, wat mooi afsteekt tegen het groen van de parasoldennen en het turquoiseblauwe water. In vijf kilometer brede baai van Pampelonne ligt een aantal campings aan zee; het is dé plek voor zonliefhebbers.

Uitstapjes in de Var

 • De kustweg van de Maures

  Een mooie route tussen Le Lavandou en Saint-Tropez; je komt langs tal van leuke plaatsjes.

 • Eilandjes Porquerolles

  Bij Hyères, voor de kust, liggen de Porquerolles. Prachtige eilandjes; je kunt er snorkelen. Wandelen op het grootste van de drie eilandjes kan ook.

 • De abdij van Thoronet

  Nabij Thoronet ligt de abdij uit 1146. De kerk, kapittelzaal en klooster liggen in het bos van la Darboussière.

 • Het meer van Sainte-Croix

  Smaragdgroen en kunstmatig meer dat uitnodigt voor een frisse duik, maar ook beoefen je er watersporten als kanovaren, waterfietsen, surfen en vissen.

 • Toulon

  De haven en de pittoreske binnenstad maken Toulon tot een leuke plek om een dag door te brengen. Meteen ook de beste plek om bourride te eten: een soort soep met groenten, aardappelen, een groot stuk vis met veel aïoli.