Kamperen in Lombardije

Vakantie in Lombardije 

Het Gardameer, Lago Maggiore en Milaan

Lombardije is een populaire kampeerbestemming onder Nederlandse vakantiegangers. De regio biedt dan ook vermaak voor jong en oud. Voor de kleintjes zijn er attractieparken, dierentuinen en waterparadijzen. De liefhebber van cultuur en geschiedenis vindt hier dorpen en steden die veelal gebouwen bezitten in Renaissancestijl. Een voorbeeld van zo’n plaats is Città Alta, met zijn smalle straatjes en historische binnenstad. Het landschap varieert van vlaktes met kronkelende rivieren tot de Alpen in het noorden. Bekende meren zoals Lago Maggiore, het Gardameer en het Comomeer trekken de meeste kampeerders naar zich toe. Rondom het blauwe water is het dan ook prachtig. Lombardije heeft natuurgebieden zoals Valcamonica, dat geliefd is om haar berghellingen, watervallen en prehistorische rotstekeningen. Je kunt hier naar hartenlust wandelen. In het hart van deze regio ligt de wijnstreek Franciacorta, die bekend staat om de productie van mousserende wijnen. Er loopt een wijnroute door de glooiende heuvels, langs de kelders waar de bezoeker kennis maakt met de wijnmakers en de wijnen zelf. In Lombardije smul je natuurlijk van de bekende Italiaanse pasta- en pizza’s, maar probeer ook eens het streekgerecht Tortellini Cremaschi. Deze pastakussentjes zijn niet gevuld met vlees of groente, maar met bitterkoekjes. De kampeerder vindt in deze regio campings in alle soorten en maten, de meeste in de buurt van de populaire meren. 

Milaan

De hoofdstad van Lombardije staat bekend om zijn mode, maar er zijn ook veel historische bezienswaardigheden te bezoeken. Duomo Santa Maria Nascente, oftewel de Dom is wereldberoemd. De gevels zijn rijkelijk versierd en daarom bewonderenswaardig. Neem de tijd om alles in je op te nemen en beklim vervolgens de Dom voor een prachtig uitzicht over de stad. Castello Sforzesco is een middeleeuws kasteel in het centrum van Milaan. De toren biedt entree tot het gebouw waar een aantal musea, zoals het Archeologisch Museum, gevestigd is. In de binnenstad van Milaan verken je de mooie, gezellige straten. Wandel ook nog even langs het La Scala theater (een van de mooiste operagebouwen ter wereld) en door de passage tussen het Domplein en Piazza della Scala.

Bezienswaardigheden in Lombardije

 • Een keer per maand vindt deze antiekmarkt plaats in de sfeervolle wijk Naviglio. Langs het kanaal staan tal van antiek- en curiosakraampjes.

 • Cowboypark Voghera

  Rodeo’s, ranches, steaks, cowboyshows en een saloon; dit park is helemaal gemaakt in cowboystijl. Dat betekent vermaak voor jong en oud.

 • Mantua

  Deze stad ligt op 40 kilometer van het Gardameer en bezit tal van bezienswaardigheden, zoals Palazzo Ducale. Een rondleiding door dit paleis brengt de bezoeker door de gemeubileerde vertrekken en langs de kunstcollecties. Bezoek ook de tempel Basilica di Sant’Andrea met zijn prachtig versierde wanden.

 • Accademia Carrara museo

  Dit museum is gevestigd in een prachtig pand in de plaats Bergamo. Je ziet er werken van schilders als Kandinsky en Chirico.

 • Santa Maria delle Grazie

  Deze kerk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De fresco’s van Het Laatste Avondmaal zijn gemaakt door Leonardo da Vinci en daardoor zijn ze wereldberoemd.