Kamperen in Centraal-Kroatië

Vakantie in Centraal-Kroatië

Kastelen, natuurpark en hoofdstad Zagreb

Natuur- en cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in Centraal-Kroatië. Dankzij het leuke Zagreb komen ook citytrippers hier niets tekort.

Heerlijk wandelen

Houd je van de natuur, dan zit je goed in Centraal-Kroatië. Aan de kust ligt de regio Lika en Karlovac, met het grootste aantal nationale parken en natuurparken in Kroatië. Nationaal Park Plitvice is het bekendste, wel 16 meren lopen hier in ontelbare kleine watervalletjes in elkaar over. Een prachtig wandelgebied, waar je ook leuke boottochtjes kunt maken. De bijzondere karstformaties van Natuurpark Velebit en Nationaal Park Noord-Velebit zijn ook de moeite waard. Het noorden is het mooist, met de bergtoppen Hajdučki kukovi en Rožanski kukovi en de botanische tuin van Velebit.

Een reis door de tijd

Zagreb is al meer dan 1000 jaar oud en een aanrader als je houdt van steden als Praag en Boedapest. Achter de hoofdstad strekt het groene binnenland van Kroatië zich uit. Rivieren slingeren tussen oude bossen en wijngaarden door, middeleeuwse steden en kastelen verleiden je tot uitstapjes. Ga je naar het meest romantische kasteel van Kroatië, kasteel Trakošćan, pik dan meteen de mooie stad Varaždin mee met zijn rijk versierde kerken en stadspaleizen. Ruiger is het Sisak-fort, deze prachtig bewaarde middeleeuwse vesting ligt mooi aan de oevers van de Kupa en de Sava. Het Museum van de Neanderthalers van Krapina mag je ook niet overslaan, het ligt dicht bij een van de grootste paleontologische vindplaatsen van Europa.

Highlights van Zagreb

 • Ban Jelacic plein

  Dit grote plein met zijn terrasjes en mooie oude gevels is het hart van de stad. Achter het plein vind je de kathedraal met het paleis van de aartsbisschop. Ook de Dolac markt ligt hier vlakbij.

 • Oude stad

  De 13de-eeuwse stadspoort Kamenita vrata vormt de sfeervolle entree tot de bovenstad. Let op het dak van de Marcuskerk. Voor een mooi uitzicht over de stad beklim je de Kula Lotrscak.

 • Kabelbaan

  Je bent snel weer in de Benedenstad met de kortste kabelbaan ter wereld, de 19de-eeuwse ‘uspinjaca’. Dit is de oudste vorm van openbaar vervoer in Zagreb, ouder nog dan de paardentram.

 • Dierentuin

  In de grote dierentuin van Zagreb zijn ruim 2000 dieren te zien. Het meer dan 200 jaar oude Maksimir Park vormt een passende achtergrond.

 • Folkfestival

  In juli toont Zagreb zich ieder jaar van zijn authentieke kant met voorstellingen van traditionele dans- en muziekgroepen uit het hele land en ver daarbuiten.