Meestgestelde vragen over kamperen en het coronavirus

We verzoeken je vriendelijk om eerst de onderstaande vragen en antwoorden te lezen voordat je ons contact center belt.

Op deze pagina vind je informatie omtrent:

 1. Annuleren/omboeken
 2. Campings open/gesloten in Nederland en het buitenland
 3. Algemeen reisadvies

Annuleren/omboeken

Ik heb via anwbcamping.nl een camping gereserveerd en wil deze vanwege het coronavirus annuleren.

Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping, want je hebt jouw reservering onder de reservering- en annuleringsvoorwaarden van de camping gemaakt. Die voorwaarden kunnen per camping verschillen. De coronacrisis heeft een flinke impact op de bedrijfsvoering van campings. Veel bedrijven moeten nu gesloten blijven. Je helpt campings enorm door juist nu alternatieve annuleringsvoorstellen te accepteren. Veel campings bieden in deze uitzonderlijke omstandigheden bijvoorbeeld de mogelijkheid om je reservering te verplaatsen of bieden een voucher aan die op een later moment verzilverd kan worden. Door het accepteren van dit soort alternatieven help je mee om er zo samen voor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen genieten van de prachtige kampeerbedrijven in binnen- en buitenland.

Ik heb rechtstreeks bij een camping gereserveerd (niet via anwbcamping.nl) en wil deze vanwege het Coronavirus annuleren.

Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping waar je hebt gereserveerd.

Ik heb mijn aanbetaling nog niet gedaan. Nu wil ik toch van de vakantie af zien. Moet ik nu alsnog het hele bedrag of de aanbetaling betalen?

 • Indien je via anwbcamping.nl hebt geboekt moet je rekening houden met de geldende voorwaarden van de camping. Deze voorwaarden vind je terug in de email die je hebt ontvangen na de boeking. Wanneer je nog geen aanbetaling hebt gedaan, dan wordt je boeking automatisch geannuleerd. Heb je al wel een aanbetaling gedaan? Neem dan contact op met de camping.
 • Indien je rechtstreeks bij de camping hebt geboekt en niet via anwbcamping.nl hangt het af van de overeenkomst- en annuleringsvoorwaarden van de camping waar je hebt gereserveerd. Die voorwaarden kunnen per camping verschillen. Je bent verplicht de overeenkomst na te komen. Annulering van die overeenkomst kan je verplichten tot betaling van de kosten conform de bijbehorende annuleringsregeling. (Bron: Recron)

Kan de ANWB de camping voor mij annuleren?

Nee, wij kunnen de reservering niet voor je annuleren. Je moet hiervoor zelf contact opnemen met de camping waar je hebt gereserveerd. Als het niet lukt om de camping te bereiken of je komt er vanwege taalproblemen niet uit met de camping, dan helpen of adviseren we je graag. Je kunt dan contact met ons opnemen via 088 2692222 (maandag t/m vrijdag van 08.30-18.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur)of via reserveringen@anwb.nl o.v.v. je reserveringsnummer.

Ik heb een reservering voor deze zomer staan. De camping geeft aan dat het dan zeker veilig is om te komen. Ik wil liever annuleren of de reservering uitstellen. Ben ik nu verplicht om toch te komen?

Als je vanwege de onzekerheid niet naar de gereserveerde camping wilt gaan dan kun je annuleren. Dan geldt wel de annuleringsregeling, die je verplicht tot betaling van de annuleringskosten. Daarnaast hangt het af van de annuleringsvoorwaarden van de camping waar je hebt gereserveerd. Die voorwaarden kunnen per camping verschillen. Onder de huidige bijzondere omstandigheden kan het zijn dat de camping daarvan afwijkt. Dit kan betekenen dat de camping je een voorstel doet om je reservering te verplaatsen naar een latere datum, je een voucher stuurt voor het reserveringsbedrag of bereid is de (aan)betaling terug te storten. Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping

Ik heb een seizoensplaats voor mijn (sta)caravan. De camping is open, maar het restaurant, zwembad en de openbare sanitaire voorzieningen zijn gesloten. Nu wil ik annuleren, kan dat?

Het is niet mogelijk om kosteloos te annuleren op basis van het gesloten zijn van een aantal voorzieningen. De veiligheidsregio’s bepalen de richtlijnen voor de camping en zij moeten zich hieraan houden. Kijk voor de veiligheidsregio’s onder het kopje ‘Campings open?’ In bepaalde regio’s kun je gewoon komen, met een aantal voorwaarden die gelden in deze uitzonderlijke situatie. Dat hangt af van de camping waar je hebt gereserveerd. Elke camping heeft eigen voorwaarden voor reserveren of annuleren waar je voor getekend hebt. Wij raden je dan aan om contact op te nemen met de camping. (Bron: Recron)

Dekt mijn verzekering de kosten als ik de camping of mijn kampeerreis wil annuleren of omboeken?

Dit hangt af van de verzekering die je hebt afgesloten. Kijk op de website van Independer (https://www.independer.nl/reisverzekering/info/annuleringsverzekering/corona-virus) voor een overzicht van de meeste verzekeringen. Ben je op zoek naar de informatie over jouw ANWB Verzekering? Op deze pagina van ANWB (https://www.anwb.nl/verzekeringen/coronavirus) vind je alle nodige informatie.

Ik heb een camping geboekt met een CKE-arrangement en wil deze omboeken.

Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping, want je hebt jouw reservering onder de reservering- en annuleringsvoorwaarden van de camping gemaakt. Als het niet lukt om de camping te bereiken of je komt er vanwege taalproblemen niet uit met de camping, dan helpen of adviseren we je graag. Je kunt dan contact met ons opnemen via de mail: reserveringen@anwb.nl o.v.v. je reserveringsnummer of je kunt bellen: 088-2692222 (maandag t/m vrijdag van 08.30-18.00 uur en op zaterdagen van 10.00-16.00 uur

Campings open/gesloten in Nederland en het buitenland

Zijn de campings in Nederland open?

Campings en kampeerbedrijven in Nederland mogen in principe open blijven onder strikte voorwaarden. Echter burgemeesters zijn bevoegd om alsnog een camping/kampeerbedrijf te sluiten als er onvoldoende maatregelen zijn genomen. Dus nemen veel campings maatregelen op faciliteiten en voorzieningen, in lijn met de beperkingen die door de officiële instanties zijn opgelegd, waardoor restaurants, zwembaden en openbarre sanitaire voorzieningen vaak gesloten zijn. Ook wordt er in enkele provincies en veiligheidsregio’s gesproken over het verplicht sluiten van campings. We adviseren je daarom de website van de gewenste camping te raadplegen en/of contact op te nemen met de camping voor meer informatie.

In het onderstaande kaartje staat per veiligheidsregio aangegeven of de campings en kampeerverblijven open mogen blijven of niet.* Daarnaast bepalen campings en kampeerbedrijven in de veiligheidsregio’s die open mogen blijven zelf of ze dat daadwerkelijk doen. Check dit altijd bij de betreffende camping of het kampeerbedrijf.

Veiligheidsregio's Nederland
 1. Groningen: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 2. Friesland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 3. Drenthe: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 4. IJsselland: kamperen niet toegestaan ook niet in een Camper. Verblijf in stacaravan of huisje wel toegestaan mits er eigen sanitaire voorzieningen zijn.
 5. Twente: campings en recreatieparken zijn gesloten tot nader order
 6. Noord- en Oost-Gelderland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten

 7. Gelderland-Midden: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 8. Gelderland-Zuid: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 9. Utrecht: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 10. Noord-Holland Noord: campings en recreatieparken zijn gesloten tot nader order
 11. Zaanstreek-Waterland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 12. Kennemerland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 13. Amsterdam-Amstelland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 14. Gooi en Vechtstreek: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 15. Haaglanden: verbod op recreatief verblijf (m.u.v. vaste staanplaatsen) t/m 10 mei
 16. Hollands Midden: verbod op recreatief verblijf t/m 10 mei of zoveel eerder als mogelijk
 17. Rotterdam-Rijnmond: campings en recreatieparken zijn verplicht gesloten tot nader order
 18. Zuid-Holland Zuid: campings en recreatieparken zijn verplicht gesloten t/m 28 april
 19. Zeeland: alleen recreatief dagverblijf toegestaan tussen 07:00 en 19:00
 20. Midden- en West-Brabant: kamperen niet toegestaan ook niet in een camper t/m 28 april. Verblijf in stacaravan of huisje wel toegestaan mits er eigen sanitaire voorzieningen zijn.

 21. Brabant-Noord: kamperen niet toegestaan ook niet in een camper t/m 28 april. Verblijf in stacaravan of huisje wel toegestaan mits er eigen sanitaire voorzieningen zijn.
 22. Brabant-Zuidoost: kamperen niet toegestaan ook niet in een camper t/m 28 april. Verblijf in stacaravan of huisje wel toegestaan mits er eigen sanitaire voorzieningen zijn.
 23. Limburg-Noord:sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 24. Zuid-Limburg: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten
 25. Flevoland: sanitair en andere gezamenlijke ruimtes op campings verplicht gesloten

*Let op: per regio kan de situatie dagelijks veranderen. Aan deze informatie kan geen rechten ontleend worden.

Zijn de campings in het buitenland open?

Dit is afhankelijk per land of zelfs per regio en wijzigt regelmatig op dit moment. Daarnaast mag je op dit moment niet altijd een land in, omdat er een inreisverbod van kracht is. Kijk voor de laatste update van het reisadvies per land op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken, https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Je kunt ook op de website van de gereserveerde camping kijken.

Algemeen reisadvies:

Wat is het actuele reisadvies per land?

Dit is afhankelijk per land of zelfs per regio en wijzigt regelmatig op dit moment. Kijk voor de laatste update de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken, https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Welke inreisbeperkingen zijn per land van toepassing?

Ook daar biedt het ministerie van Buitenlandse Zaken de meest actuele informatie, check wat daarvoor voor jou persoonlijk van toepassing is. De informatie vind je onder het kopje “Verkeersveiligheid / Inreisbeperking”. De ontwikkelingen hierin volgen elkaar snel op, passagiers afkomstig uit diverse landen inclusief vanuit Europa, worden niet overal meer toegelaten.

Ik heb een camping geboekt via anwbcamping.nl in een land waarvoor een inreisverbod geldt. Wat moet ik doen?

Kijk op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie. Valt je reis in de periode van het inreisverbod, neem dan rechtstreeks contact op te nemen met de betreffende camping om de boeking te annuleren of om te boeken naar een andere datum. Valt jouw reis buiten deze periode dan hoef je nu nog niets te doen, maar we adviseren je dan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen, de situatie is erg onvoorspelbaar en wijzigt snel. Lees hier het meest actuele reisnieuws. Wil je wel graag de boeking annuleren of een camping omboeken naar een andere datum, neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende camping.

Ik heb in april/mei een camping geboekt via anwbcamping.nl. Kan ik nog wel gaan?

We adviseren je om rechtstreeks contact op te nemen met de betreffende camping en te overleggen of deze wel/niet open blijft. Kijk op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het meest actuele reisnieuws. Hou deze goed in de gaten, want de situatie is erg onvoorspelbaar en wijzigt snel. Wil je wel graag de boeking annuleren of een camping omboeken naar een andere datum, neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende camping.

Ik heb voor deze zomer een camping geboekt via anwbcamping.nl

Dan hoef je nu nog niets te doen, maar hou wel de actuele situatie de komende tijd in de gaten. We adviseren je de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen, de situatie is erg onvoorspelbaar en wijzigt snel. Lees hier het meest actuele reisnieuws van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wil je wel graag de boeking annuleren of een camping omboeken naar een andere datum, neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende camping.

Naar de homepage