Meestgestelde vragen over kamperen en het coronavirus

[laatst aangepast op 17-12-2020 13:35]

We verzoeken je vriendelijk om eerst de onderstaande vragen en antwoorden te lezen voordat je ons contact center belt.

Op deze pagina vind je informatie omtrent:

  1. Campings open/gesloten in Nederland
  2. Campings open/gesloten in het buitenland
  3. Algemeen reisadvies
  4. Annuleren/omboeken/tegoed
  5. Aanschaf en onderhoud kampeermiddelen

Campings open/gesloten in Nederland

Zijn de campings in Nederland open?

Wij hebben onze campings gevraagd of ze op dit moment kunnen voldoen aan de volgende voorwaarden:

• Geopend met inachtneming van de in uw veiligheidsregio geldende restricties;
• Volgt de richtlijnen van het RIVM ter voorkoming van verspreiding van het virus op uw camping;
• Heeft extra maatregelen m.b.t. de hygiëne genomen ter voorkoming van verspreiding van het virus.

De campings die hieraan voldoen herken je aan dit logo:

Kenmerk Speciale coronamaatregelen

Alle campings die hieraan voldoen vind je hier.

Campings met dit kenmerk kunnen zijn middels een grote steekproef getoetst op de maatregelen door onze inspecteurs. De belangrijkste bevindingen van deze inventarisatie vind je onderaan deze pagina.

Indien de camping die je zoekt hier niet tussen staat hoeft dit niet te betekenen dat de camping onvoldoende maatregelen heeft genomen. Ze hebben ons in dat geval niet op de hoogte gesteld van hun maatregelen.

Campings open/gesloten in het buitenland

Dit is afhankelijk per land of zelfs per regio en wijzigt regelmatig op dit moment. Daarnaast wordt op dit moment vanuit het Ministerie van Buitenlandse zaken afgeraden om op reis te gaan tenzij dit strikt noodzakelijk is. Daarnaast heeft de ANWB heeft de ANWB Reiswijzer gemaakt voor de 17 populairste vakantielanden. Deze geeft per land aan of het toegankelijk is voor toeristen. De ANWB Reiswijzer wordt voortdurend up-to-date wordt gehouden. Zo kun je, als het weer gewoon kan, altijd de informatie van jouw land van bestemming checken. Mocht jouw bestemming er niet tussen staan, kijk dan op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Je kunt ook op de website van de gereserveerde camping kijken.

Algemeen reisadvies:

Wat is het actuele reisadvies per land?

Vanaf 16 december heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken minimaal kleurcode oranje aan alle landen ter wereld afgeven. Dit betekent dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar een dergelijk gebied af te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk.

Voor de meest actuele reisinformatie per land verwijzen we je graag naar de ANWB Reiswijzer.

Annuleren/omboeken/tegoed

Ik heb een camping geboekt via anwbcamping.nl in een land waarvoor reisadvies ‘oranje’ geldt. Wat moet ik doen?

Valt je reis in de periode van het inreisverbod, neem dan rechtstreeks contact op te nemen met de betreffende camping om de boeking te annuleren of om te boeken naar een andere datum. Valt jouw reis buiten deze periode dan hoef je nu nog niets te doen,

Omdat het reisadvies kan wijzigen, adviseren we de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Lees hier het meest actuele reisnieuws. Wil je wel graag de boeking annuleren of een camping omboeken naar een andere datum, neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende camping.

Ik heb via anwbcamping.nl een camping gereserveerd en wil deze vanwege het coronavirus annuleren.

Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping, want je hebt jouw reservering onder de reservering- en annuleringsvoorwaarden van de camping gemaakt. Die voorwaarden kunnen per camping verschillen. De coronacrisis heeft een flinke impact op de bedrijfsvoering van campings. Veel bedrijven moeten nu gesloten blijven. Je helpt campings enorm door juist nu alternatieve annuleringsvoorstellen te accepteren. Veel campings bieden in deze uitzonderlijke omstandigheden bijvoorbeeld de mogelijkheid om je reservering te verplaatsen of bieden een voucher aan die op een later moment verzilverd kan worden. Door het accepteren van dit soort alternatieven help je mee om er zo samen voor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen genieten van de prachtige kampeerbedrijven in binnen- en buitenland.

Ik heb rechtstreeks bij een camping gereserveerd (niet via anwbcamping.nl) en wil deze vanwege het Coronavirus annuleren.

Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping waar je hebt gereserveerd.

Ik heb mijn aanbetaling nog niet gedaan. Nu wil ik toch van de vakantie af zien. Moet ik nu alsnog het hele bedrag of de aanbetaling betalen?

  • Indien je via anwbcamping.nl hebt geboekt moet je rekening houden met de geldende voorwaarden van de camping. Deze voorwaarden vind je terug in de email die je hebt ontvangen na de boeking. Wanneer je nog geen aanbetaling hebt gedaan, dan wordt je boeking automatisch geannuleerd. Heb je al wel een aanbetaling gedaan? Neem dan contact op met de camping.
  • Indien je rechtstreeks bij de camping hebt geboekt en niet via anwbcamping.nl hangt het af van de overeenkomst- en annuleringsvoorwaarden van de camping waar je hebt gereserveerd. Die voorwaarden kunnen per camping verschillen. Je bent verplicht de overeenkomst na te komen. Annulering van die overeenkomst kan je verplichten tot betaling van de kosten conform de bijbehorende annuleringsregeling. (Bron: Recron)

Kan de ANWB de camping voor mij annuleren?

Nee, wij kunnen de reservering niet voor je annuleren. Je moet hiervoor zelf contact opnemen met de camping waar je hebt gereserveerd. Als het niet lukt om de camping te bereiken of je komt er vanwege taalproblemen niet uit met de camping, dan helpen of adviseren we je graag. Je kunt dan contact met ons opnemen via 088 2692222 (maandag t/m vrijdag van 08.30-18.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur)of via reserveringen@anwb.nl o.v.v. je reserveringsnummer.

Ik heb een reservering voor deze zomer staan. Het reisadvies is van oranje naar geel gegaan. Ik wil toch liever annuleren of de reservering uitstellen. Ben ik nu verplicht om toch te komen?

Als je vanwege de onzekerheid niet naar de gereserveerde camping wilt gaan dan kun je annuleren. Dan geldt wel de annuleringsregeling, die je verplicht tot betaling van de annuleringskosten. Daarnaast hangt het af van de annuleringsvoorwaarden van de camping waar je hebt gereserveerd. Die voorwaarden kunnen per camping verschillen. Onder de huidige bijzondere omstandigheden kan het zijn dat de camping daarvan afwijkt. Dit kan betekenen dat de camping je een voorstel doet om je reservering te verplaatsen naar een latere datum, je een voucher stuurt voor het reserveringsbedrag of bereid is de (aan)betaling terug te storten. Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping

Ik heb een seizoensplaats voor mijn (sta)caravan. De camping is open, maar het restaurant, zwembad en de openbare sanitaire voorzieningen zijn gesloten. Nu wil ik annuleren, kan dat?

Het is niet mogelijk om kosteloos te annuleren op basis van het gesloten zijn van een aantal voorzieningen. De veiligheidsregio’s bepalen de richtlijnen voor de camping en zij moeten zich hieraan houden. Kijk voor de veiligheidsregio’s onder het kopje ‘Campings open?’ In bepaalde regio’s kun je gewoon komen, met een aantal voorwaarden die gelden in deze uitzonderlijke situatie. Dat hangt af van de camping waar je hebt gereserveerd. Elke camping heeft eigen voorwaarden voor reserveren of annuleren waar je voor getekend hebt. Wij raden je dan aan om contact op te nemen met de camping. (Bron: Recron)

Dekt mijn verzekering de kosten als ik de camping of mijn kampeerreis wil annuleren of omboeken?

Dit hangt af van de verzekering die je hebt afgesloten. Kijk op de website van Independer (https://www.independer.nl/reisverzekering/info/annuleringsverzekering/corona-virus) voor een overzicht van de meeste verzekeringen. Ben je op zoek naar de informatie over jouw ANWB Verzekering? Op deze pagina van ANWB (https://www.anwb.nl/verzekeringen/coronavirus) vind je alle nodige informatie.

Ik heb een camping geboekt met een CKE-arrangement en wil deze omboeken.

Je moet hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de camping, want je hebt jouw reservering onder de reservering- en annuleringsvoorwaarden van de camping gemaakt. Als het niet lukt om de camping te bereiken of je komt er vanwege taalproblemen niet uit met de camping, dan helpen of adviseren we je graag. Je kunt dan contact met ons opnemen via de mail: reserveringen@anwb.nl o.v.v. je reserveringsnummer of je kunt bellen: 088-2692222 (maandag t/m vrijdag van 08.30-18.00 uur en op zaterdagen van 10.00-16.00 uur

Ik heb een tegoed nadat een eerdere camping reservering vanwege corona geen doorgang kon vinden. Hoe maak ik gebruik van dit tegoed?

Het tegoed is alleen besteedbaar bij de camping van uw oorspronkelijke reservering tenzij bij het verstrekken van het tegoed nadrukkelijk is aangegeven dat het bij meer campings verzilverd kan worden. Het tegoed kunt u via anwbcamping.nl verzilveren door bij de betaling aan te geven dat u over een tegoed (voucher) voor deze camping beschikt. Ook indien u de eerdere reservering niet via anwbcamping.nl heeft geplaatst, kunt u het tegoed gebruiken via ons platform.

Let op! Alle vormen van een kredietfaciliteit (zoals tegoeden en vouchers) worden op risico en verantwoordelijkheid van de camping verstrekt. Er is geen waarborgfonds waar aanspraak op gemaakt kan worden indien een camping niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen. Ook ANWB Kamperen kan in dat geval niet aansprakelijk worden gesteld.

Aanschaf en onderhoud kampeermiddelen

Ik heb een caravan/vouwwagen/camper gekocht, gaat de aflevering nog wel door?

Het antwoord op deze vraag en andere vragen over het onderhoud van uw kampeermiddel kunt u hier vinden.

Naar de homepage