Kamperen in Emilia-Romagna

Vakantie in Emilia-Romagna

Culinaire hoogstandjes, renaissancekastelen en natuurparken

In Emilia-Romagna schijnt de zon graag, is het eten heerlijk en het landschap veelzijdig. Aan de kust is het goed vertoeven. De kampeerder vindt hier badplaatsen zoals Marina di Ravenna en Milano Marittima. In het binnenland zijn het de glooiende heuvels die veelal begroeid zijn met zonnebloemen die in het oog springen. Het gebied rondom rivier de Po, ook wel de Po-Delta, genoemd, is uitermate geschikt voor fietstochten. Wandelen kun je bijvoorbeeld in een van de regionale parken, of in het woud van Casentinesi, dat tot de mooiste bossen van het land behoort. Emilia-Romagna heeft een schat aan historische bezienswaardigheden. Je vindt hier renaissancekastelen, de zoutmijnen in Cervia en de Romeinse-Byzantijnse mozaïeken van Ravenne. Er zijn allerlei kampeermogelijkheden; van luxe gezinscampings aan zee, tot sterrencampings in de heuvels.

Culinaire toppers

Emilia- Romagna staat niet voor niets bekend als culinaire centrum van Italië. Dit is de regio die bekend werd met Proscuitto di Parma-ham en de Parmezaanse kaas Parmigiano Reggiano. Pastagerechten als Lasagne en Tortellini werden hier uitgevonden. Een koud glas mousserende Lambrusco-wijn erbij en het culinaire feest van producten uit de regio is compleet.

Historische steden

Steden als Ravenna en Bologna zijn rijk aan historische bezienswaardigheden. Bologna heeft een goed bewaarde middeleeuwse stadskern. Hier wandel je onder overdekte zuilengaanderijen, maar ook over het Piazza Maggiore, het hart van de stad. Hier vind je een prachtige basiliek en een paleis. Ravenne was ooit de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. Nu is het een plaats om te ontdekken. Er is veel religieus erfgoed. Bewonder bijvoorbeeld de basiliek van Sant’Apollinare Nuovo met zijn mozaïeken en de achthoekige San Vitale.

Ook nog te ontdekken in Emilia-Romagna

 • Brisighella

  Dit dorp staat op de lijst van de mooiste plaatsen van Italië. Bezoek de Torre dell'Orologio kerk, wandel door galerijenstraat Via del Borgo en bekijk ook nog Rocca di Brisighella, het kasteel in het dorp.

 • Palazzo dei Diamanti

  Het lijkt wel of de gevels van dit paleis gemaakt zijn van diamanten, alleen al daarom is dit gebouw een bezoek waard. Binnen vind je een galerie met moderne en oude kunstwerken.

 • Rocca Meli Lupi di Soragna

  Dit 14de-eeuwse kasteel heeft mooie, ingerichte vertrekken met wandschilderingen, zoals de troonzaal en de bruidskamer.

 • Duomo di Ferrara

  Deze 12de-eeuwse kathedraal heeft zowel Lombardisch-romaanse als gotische elementen. De gevel bezit veel details en is een kunstwerk op zich te noemen. Meer kunstwerken vind je in de kathedraal zelf, waar je een museum kunt bezoeken.