winterkamperen

Zorgeloos winterkamperen met deze gouden tips!

2 min read

Ontsnappen aan de drukte van het hoogseizoen, ontwaken tussen kleurrijke velden en magische sneeuwlandschappen; winterkamperen is een aanrader voor rustzoekers en avonturiers. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Met een aantal gouden tips kun je in de wintermaanden zorgeloos én warm kamperen!

Inhoudsopgave

1. Maak je kampeermiddel winterklaar

Essentieel voor een onbezorgde kampeervakantie in de winter is dat je kampeermiddel winterklaar is. Regel daarom op tijd een onderhoudsbeurt voor de auto, camper en caravan. En in veel Europese landen zijn winterbanden en vaak ook sneeuwkettingen verplicht. Met winterbanden heb je meer grip en trekkracht en verkort je de remweg. Kijk bij de aanschaf van sneeuwkettingen naar het type en de juiste maat.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

2. Goede isolatie

Comfortabel winterkamperen staat of valt bij een goede isolatie van de camper of caravan. Nieuwe modellen zijn meestal goed geïsoleerd en speciale wintercaravans hebben zelfs kleinere (dak)ramen en de chassisbevestiging en de wielkasten zijn beschermd tegen vrieskou. Ga je in de winter kamperen met een oudere bus- of halfintegrale camper? De meeste warmte ontsnapt via de cabine. Dat ga je tegen met een op maat gemaakte isolatiedeken.

3. Goede verwarming en ventilatie

Ontdek de charme van het kamperen in de winter
Ontdek de charme van het kamperen in de winter

Koukleumen in de caravan of camper is geen doen wanneer je gaat winterkamperen. Laat daarom de kachel voortdurend aan. Zo voorkom je ook dat de waterleidingen, watertank en boiler bevriezen. Houd de binnentemperatuur in de caravan of camper tussen de 18 en 22 graden. Vind je dat te warm om te slapen? Sluit dan de uitstroomopeningen voor de warme lucht in het slaapgedeelte af. Verder is een goede ventilatie belangrijk. Zet bijvoorbeeld het dakluik op de ventileerstand als je even weggaat en lucht de (bank)kasten. Vergeet ook niet om de randen van ramen en deuren droog te maken, zorg dat smeltwater goed van het dak kan weglopen en houd het dak en de voortent sneeuwvrij.

4. Wintervoortent en juiste haringen

Ga je winterkamperen in een gebied met veel sneeuw? Kies dan voor een wintervoortent. Deze heeft een sterker frame dan een gewone voortent en een weerbestendig doek. Zorg bij het opzetten voor een egale ondergrond en bescherm de planken voor de uitdraaisteunen met plastic om bevriezing te voorkomen. Stalen sneeuwharingen zijn makkelijk in een bevroren grond te slaan. Leg in de tent op de grond eerst een stuk plastic en daarbovenop tenttegels of een tenttapijt. Verwarm de wintervoortent met een ventilatorkachel.

In de winter kamperen bij ANWB

ANWB heeft een ruim aanbod van campings die het hele jaar door open zijn. Campings in Nederland waar je ‘s winters kampeert, kampeerterreinen over de grens waar je een actieve wintersportvakantie beleeft en campings in het zonnige zuiden waar je comfortabel overwintert. Kortom voor elk wat wils!

Laatste aanpassing: 10/05/2024