Campings bij de Stelvio

2 personen
21 campings gevonden

Stap op de pedalen of de lange latten vanaf een camping bij de Stelvio

De Passo dello Stelvio, Stilfserjoch of Stelviopas dankt zijn bekendheid vooral aan de Ronde van Italië. De hoogstgelegen bergpas van Italië (2758 meter) is sinds 1953 meerdere keren bedwongen door de renners in adembenemende etappes. Een camping nabij de Stelvio is dan ook bij uitstek een bestemming voor de fanatieke wielrenner, want de beklimming is een van de zwaarste die de sport kent. Meermaals werd hier de Cima Coppi uitgereikt, een speciale prijs voor de renner die als eerste het hoogste punt van de Giro d’Italia bereikt. In de wintermaanden is de pas afgesloten. Skiën doe je hier dan ook niet in de winter, maar juist tussen mei en november.

Wandelen in de bergen

De Stelviopas ligt in de Italiaanse Alpen, op de grens van Zuid-Tirol en de provincie Sondrio in de regio Lombardije. Je komt hier dus zowel Italiaanse als Duitse invloeden tegen en alle plaatsen hier hebben in beide talen hun eigen naam. Zo maakt de pas onderdeel uit van Parco nazionale dello Stelvio, in Zuid-Tirol Nationalpark Stilfserjoch genoemd. Hier vind je zo’n 1000 kilometer aan gemarkeerde wandelingen, die het hart van iedere bergwandelaar sneller doen kloppen.

Ben jij klaar voor een uitdaging?

De Stelvio kan vanaf meerdere punten worden beklommen. De bekendste route start in Prato allo Stelvio en is 24,3 kilometer lang. Berucht zijn de 48 haarspeldbochten die je onderweg tegenkomt, maar het is vooral het stevige stijgingspercentage van de bergpas dat vraagt om een uitstekende conditie en getrainde benen. De gemiddelde stijging bedraagt 7,4 procent en de laatste 1,3 kilometer is het zelfs 9,5 procent. Gelukkig kun je na deze inspannende klim weer bijkomen op de camping nabij de Stelvio. Andere startpunten voor de beklimming zijn Bormio, de Umbrailpas en Santa Maria Val Müstair.

Skiën met de zon op je huid

Het is een aparte ervaring om in de zomer vanaf je camping nabij Stelvio te vertrekken om de lange latten onder te binden om te skiën op een gletsjer. Giuseppe Pirovano startte na de Tweede Wereldoorlog een hotel en een skischool in het gebied en de rest is geschiedenis. De vraag is alleen hoelang het nog mogelijk is om hier te kunnen zomerskiën, want door de oplopende temperaturen kwam het in 2017 al voor dat het skigebied tijdelijk moest worden gesloten, omdat de gletsjer blootlag.