De drie mooiste meren van Trentino

Kamperen aan de mooiste meren van Trentino

2 min read

De drie mooiste meren van Trentino: Lago di Ledro, Tenno en Molveno -Waar de meeste mensen na Trento links afslaan richting Levico in het oosten nemen wij de afslag naar het westen van Trentino, waar drie parels van meren het landschap tussen de bergen domineren.

Inhoudsopgave

Early Birds

Vroege vogels hebben de hele wereld voor zichzelf. We zakken langzaam af van Lago di Tenno rich­ting het Gardameer. Het vroege zonnetje voelt warm in de frisse ochtendlucht van een stralende septemberdag. Later, als we in de berm boven de Borgo di Frapporta – de burcht boven het dorpje Tenno sta, groeten twee enthousi­aste wielrenners ons. Tenno ligt overigens verrassend veel lager dan het smaragdgroene meertje met dezelfde naam. Gisteren zaten we daar nog in het gras aan de oever van het meer, waarna we op ons gemakje door de heuvels naar het slaperige kasteeldorpje Canale di Tenno slenterde. We volgde de kinderkopjes tot we op de piazza een in rode wijn gestoofd wild zwijn met polenta ‘tegenkwam’. Hemels lekker. De lange tunnel vanaf het Gardameer brengt je naar de verborgen wereld van Valle di Ledro. De zon komt net over de bergkam en verlicht het Ledromeer. Onder ons trekt een roeibootje voren in het spiegelgladde water. De vrouw roeit terwijl de man hun lunch bij elkaar hengelt. Het leven is goed!

Lago di Tenno is op warme zomerdagen een waar zwem­ paradijs. Wie niet wil luieren kan ook lekker gaan wandelen, want rondom Tenno liggen kilometers aan wandelpaden.

Nieuw leven

Ook voor de wandellaars zijn er mooie tochten
Ook voor de wandellaars zijn er mooie tochten

Canale di Tenno was zo goed als dood na de oorlog, totdat er in de jaren 60 een groep kunstenaars neerstreek in het middeleeuwse dorp. Tegenwoordig is het dorp weer helemaal de oude.

Bergliefhebbers

Wie van spectaculaire bergen houdt, moet naar het Lago di Molveno. Het bruisende Molveno is de hub voor de Brenta Dolomie­ten. Met de lift sta je al snel op hoge hoogte. Een aanrader is een wandeling van het Pradel plateau naar Rifugio croz dell’altissimo. Een smal pad voert hier in een paar uur tijd langs de typische steile wanden van de Dolomieten naar de hut. Lekker lunchen en dan weer op tijd terug voor een Apérol aan het Molvenomeer.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Lokaal is leuk

De lokale keuken van Trentino is smaakvol en vers. Bij Azienda Agricola Batisti in Bezzecca bij Valle di Ledro kun je heerlijk tafelen, direct bij de boer. Zelfgemaakte kazen en vleeswaren als antipasti, gevolgd door drie soorten polenta en stoofvlees. Wij rijden er zeker voor om.

Laatste aanpassing: 09/05/2024