Comfortabel kamperen voor mindervaliden

Ook met een handicap kun je genieten van een kampeervakantie aan zee of in een bosrijk gebied. ANWB heeft een gevarieerd aanbod van campings in Nederland en Europa waar kamperen voor mindervaliden mogelijk is. Deze campings zijn grondig geïnspecteerd en beoordeeld op speciale voorzieningen voor gehandicapten. Zo weet je zeker dat hier een comfortabele vakantie mogelijk is.

Waar moet een camping voor mindervaliden aan voldoen?

Voor kampeerders staat een verblijf midden in de natuur voor rust en vrijheid. Kamperen voor mindervaliden maakt dit ook voor kampeerders met een handicap mogelijk. Geschikte campings moeten wel voldoen aan een aantal basisvoorwaarden. Belangrijk is dat de camping sanitaire voorzieningen, dus douche en toilet, heeft die toegankelijk zijn voor gehandicapten. Daarnaast kijken de inspecteurs bijvoorbeeld ook of het mindervalidensanitair in hetzelfde gebouw zit als die voor de overige kampeerders, of de aangepaste douche een zitje of stoel heeft en naar de werking van de kraan.

Overige gehandicaptenvoorzieningen

Niet alleen aangepast sanitair maakt kamperen voor mindervaliden mogelijk, maar dat is wel de belangrijkste voorwaarde voor een camping om geschikt te zijn voor gehandicapten. Verder zijn er andere voorzieningen die helpen de vakantie te veraangenamen. Bijvoorbeeld een speciale staanplaats of parkeerplaats voor mindervaliden of een huuraccommodatie die is aangepast voor rolstoelgebruikers. Ook kijken de inspecteurs naar de toegankelijkheid van de receptie en eventueel het restaurant en de campingwinkel als die aanwezig zijn. Zijn deze ruimtes gelijkvloers of in elk geval bereikbaar via een rolstoelhelling en zitten er geen drempels in de weg? En als er een restaurant is, heeft die dan ook gehandicaptensanitair?

Aangepast vermaak

Als mindervalide kampeerder wil je mogelijk ook zwemmen op vakantie. Dan is het wel fijn als dit ook kan in het zwembad op de camping. Daarom bekijkt de inspecteur of het zwembad toegankelijk is voor mindervaliden, bijvoorbeeld via een takellift of een aflopende bodem en een plastic rolstoel die waterbestendig is. Campings met een activiteitenprogramma zullen meestal niet specifiek rekening houden met mindervaliden, maar kunnen wel meedenken met hoe je als mindervalide campinggast toch zo veel mogelijk kunt deelnemen en genieten van de animatie. Als je via ANWB eenmaal een camping hebt gekozen, is het slim om vooraf bij de beheerder te informeren wat de voorzieningen en mogelijkheden zijn op het kampeerterrein.

Glamping voor mindervaliden

Ook met een handicap is een luxe kampeervakantie mogelijk. Er zijn tal van glampinglocaties in Nederland en Europa waar je in een zeer comfortabele en aangepaste huuraccommodatie verblijft en waar ook de voorzieningen zijn aangepast naar de behoefte van de mindervalide kampeerder.

Bekijk hier campings met mindervalidensanitair op ANWB Camping

Bekijk alle campings die geschikt zijn voor mindervaliden op ANWB Camping.

Alle campings voor mindervaliden