AD
Mediterraanse flair Kroatië

Mediterraanse flair in Kroatië

4 min read

Vergeet Istrië – voor een kampeervakantie wijk je af van het Kroatische vasteland en zet je koers naar de Midden-Dalmatische eilanden. Rijd met je camper of caravan de ferry op en hop van eiland naar eiland. Een route langs eindeloze lavendelvelden, authentieke streekgerechten en historische steden met Venetiaanse allure. We beginnen onze reis in de een na grootste stad van Kroatië; Split en eindigen onze rondreis op het schiereiland Čiovo.

Inhoudsopgave

Chaos!

Split de op twee na grootste stad van Kroatië, dankt zijn bestaan volledig aan een Romeinse keizer uit de vierde eeuw. Diocletianus liet hier een enorm paleis voor zichzelf bouwen in een unieke setting: pal aan de turkooizen wateren van de Adriatische Zee en met een dramatisch kustgebergte op de achtergrond. Het centrum van Split bevindt zich volledig binnen de muren van dit paleis. Het is er, vooral ’s avonds, gezellig en levendig. Die gezelligheid maakt de volgende ochtend plaats voor totale chaos, wanneer we de juiste ferry proberen te vinden in de drukke haven.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Eiland van kalksteen

Kalksteen is de grondlaag van Brač, maar dat het Witte Huis in Washington gemaakt is van deze steensoort is een fabeltje. Vanuit Škrip – het oudste dorp van Brač – bewonderen we de vele olijfbomen om ons heen. Olijfbomen vind je in het noorden en in het zuiden bepalen de wijngaarden het landschap. Op Brač zijn steengroeven, vruchtbare en groene dalen, uitgestrekte dennenbossen, rooms-katholieke kapelletjes, kleine kiezelstranden en de berg Vidova Gora, die met een hoogte van 778 meter de hoogste berg is van alle Adriatische eilanden. Hoe hoger we met de auto klimmen, hoe kouder het wordt, maar zo’n waanzinnig uitzicht zie je niet vaak. In de verte zien we het dorpje Bol en het populaire strand Zlatni Rat liggen, maar vanaf hier zien we ook de andere Midden-Dalmatische eilanden: Vis, Hvar en Korčula.

Charmant havenstadje Bol

Mooie steden te vinden in Kroatië
Mooie steden te vinden in Kroatië

Ons avontuur op Brač eindigt in het populairste plaatsje van het eiland, het jetsetstadje Bol. Ondanks dat het hier gaat om zien en gezien worden, steelt het schilderachtige havenstadje ieders hart. Bol heeft een klassieke, Mediterraanse uitstraling met smalle straatjes vol roze en paarse geraniums en een pittoresk en gezellig centrum met terrasjes aan het water.

Gevoel van Italië

Dat je een klein beetje het gevoel hebt dat je in Italië bent, is niet gek. Veel steden in Kroatië zijn lang onder Venetiaanse heerschappij geweest, je ziet het aan de bouwstijl. We rijden van oost naar west en meer dan ooit hebben we het gevoel dat we in Italië zijn. Het is het uur voor zonsondergang en met de autoraampjes open vangen we geuren van lavendel op terwijl de wijnranken, olijf- en vijgenbomen er betoverend uitzien.

De parel van Dalmatië

Hvar Town,‘de parel van Dalmatië’. Dat willen we zien! Vanaf de palmenpromenade lopen we naar het historische centrum, waar prachtige zevende eeuwse stadsmuren vroeger bescherming boden tegen piraterij. Aan de Tri Svetog Stjepana, het centrale stadsplein, ligt een kleine binnenhaven, bestemd voor kleine vissersbootjes en kleine plezierjachten. In de verte zie je de pek-eilanden liggen, waar je voor een handvol Kroatische kuna met taxibootjes naartoe kunt varen.

Eeuwenoude kustplaats bij Split

De rondreis bevalt ons goed. Alsof we een aantal minivakanties achter elkaar hebben. We komen aan in de meest romantische stad van Kroatië; Trogir. We staan op de brug die het moderne Trogir op het vasteland verbindt met de historische kern op het schiereiland. De Griekse, Romeinse en Venetiaanse geschiedenis is zichtbaar in de vele kerken, paleizen en torens die het oude centrum rijk is. In een authentieke konoba krijgen we een typisch Dalmatisch streekgerecht voorgeschoteld: gezouten aardappel met allerlei soorten groenten en mangel (een soort spinazie) en een plaat vol gegrilde vis en schaaldieren. Met de zilte smaak van de zee op onze tong weten we: dit is zeker niet onze laatste keer op de Dalmatische eilanden.

Split-Dalmatische eilanden

Adembenemende uitzichten vanaf de Dalmatische eilanden
Adembenemende uitzichten vanaf de Dalmatische eilanden

De Split-Dalmatische eilanden zijn een Kroatische eilandengroep langs de Dalmatische kust in de Adriatische Zee, vlak voor de stad Split. Onder meer de eilanden Brač, Hvar, Vis en Korčula behoren tot deze eilandengroep, ook wel de Midden-Dalmatische eilanden genoemd.

Kleinschalig en intiem kamperen

Waarom naar Midden-Dalmatië? Deze eilanden voor de kust van Split hebben de meeste zonuren en de temperatuur van de zee is van mei t/m oktober lekker warm. De verharde slingerwegen langs de kust zijn in goede staat en bieden spectaculaire vergezichten op de Adriatische Zee en de campings zijn kleinschalig en intiem; ideaal voor wie op zoek is naar een beetje rust.

Met de boot

Niet elk eiland heeft een directe ferryverbinding met het volgende eiland. Soms moet je terug naar het vasteland. Jadrolinija is een rederij die het vasteland van Kroatië en Italië verbindt met een veertigtal Kroatische eilanden. Tickets koop je vooraf online of direct in de haven. Bekijk het tijdschema van de ferry’s op de website. www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatia

Laatste aanpassing: 14/05/2024