Zes tips voor heerlijk Gers

Zes tips voor heerlijk Gers

4 min read

In de Gers heeft niemand haast. Het is er niet druk en de meeste toeristen komen er niet voor spectaculaire hoogtepunten. Wel voor de eet- en feestcultuur, de wijngaarden, de mooie stadjes en dorpen, de golvende heuvels vol zonnebloemen en de goede campings.

Inhoudsopgave

1. Auch, historische hoofdstad

Een terrasje pakken, winkelen, slenteren en even naar de Sainte-Mariekathedraal kijken. Dat is wat je in elk geval doet in Auch, de historische hoofdstad van de Gers. De Sainte-Marie is een van de omvangrijkste kathedralen van Frankrijk. Maar er is meer! Niet ver van de kathedraal staat de 40 meter hoge Armagnactoren, ooit een gevangenis. Ook zijn er tal van pittoreske middeleeuwse steegjes en straten. Op donderdagochtend is er markt in dit deel van de stad. Ook mooi: de monumentale oude trappen met 234 treden. Vanaf boven een prachtig uitzicht en bij mooi weer zie je de Pyreneeën. In het VVV-kantoor is op de eerste verdieping een uitkijkpunt, vanwaar je meteen uitzicht hebt op de kathedraal en het plein. Op schermen kun je een idee krijgen van de geschiedenis van de stad. Met een beetje geluk is het Maison Henri IV (Rue Espagne 22) open en kun je op het binnenplaatsje een blik werpen op de trap van hout en steen. Henri woonde er in 1578 samen met Catherine de Médicis en Marguerite de Valois.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

2. All that Jazz in Marciac

In de eerste helft van augustus is het ‘aan’ in Marciac. Twee weken lang muziek, markten en gezelligheid in het stadje, met bekende en minder bekende artiesten. Maar ook als er geen jazzfestival is, is Marciac een leuke plek. Er zijn gezellige straatjes, prima terrassen en op het hoofdplein hangt onder de middeleeuwse bogen een fijne sfeer.

Kasteel van Lavarden
Kasteel van Lavarden

3. Kasteel van Lavardens

Niet ver van camping Le Talouch, bij het plaatsje Lavardens, staat een 17de-eeuws kasteel op een heuvel. Antoine de Roquelaure, compagnon van Henri IV, herbouwde het destijds. Voordat het kasteel werd gebouwd stond er een fort uit de 12de eeuw. De mozaïekvloeren zijn prachtig, en heel leuk is de echokamer. Ga in een hoek staan en fluister naar iemand in de tegenovergestelde hoek. De ander hoort perfect wat je zegt! Het kasteel is sinds de jaren 60 mooi hersteld. Rondom het kasteel is het charmante dorpje een wandeling waard en in de zomer is er avondmarkt.

4. Verwennerij Armagnac

Op diverse plaatsen in de regio kun je armagnac, een wijndistillaat, proeven en kopen. Wij waren onder de indruk van het Domaine de Grand Comté in Roquelaure. Bij dit familiebedrijf maken ze al drie generaties het smakelijke drankje, dat eerder werd gemaakt dan cognac. Probeer ook de Floc de Gascogne, een versterkte wijn: 1/3 jonge armagnac en 2/3 vers druivensap. In de zomer wordt op het Domaine regelmatig een boerenmarkt georganiseerd. Producten zo van het land, van brood tot fruit. Je kunt er aan grote, lange tafels met het gezin genieten van eten, drinken en elkaar,

Middeleeuws dorp Gers
Middeleeuws dorp Gers

5. Larressingle middeleeuws mooi

Het kleinste vestingplaatsje van Frankrijk op de bedevaartroute naar Santiago de Compostella en middeleeuws mooi. Tijdens de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk was het plaatsje belangrijk in de verdedigingslinie en bleef Larressingle in Franse handen. Na afloop van de oorlog gebruikten de bewoners de stenen uit de verdedigingsmuur om hun huizen te herstellen. Het huidige Larressingle is heel charmant en is een middagje slenteren absoluut waard.

6. Lourdes by bike

Net iets buiten de Gers ligt Lourdes, de katholieke bedevaartplaats waar je de grot en het Mariabeeld kunt bewonderen. Hier, op deze plek, zou Maria meerdere malen zijn verschenen aan het herderinnetje Bernadette Soubirous. Het is een bijzondere ervaring om bij de grot stil te staan en je te realiseren wat deze plek betekent voor de miljoenen pelgrims die hier jaarlijks naartoe komen. De kerk die boven op de grot is gebouwd, heeft een bijzondere koepel en is schitterend. Zodra de avond valt, stromen uit alle kanten van de stad mensen toe voor de avondprocessie. Die start om 21 uur. Alle mensen dragen brandende kaarsjes. Een magisch gezicht. Mocht je in de buurt logeren, bijvoorbeeld op camping Sunêlia Les Trois Vallées in Argelès-Gazost, dan kun je op de (elektrische) fiets naar Lourdes. Het is zo’n 10 kilometer, volledig vlak en er ligt een netjes geasfalteerd fietspad.

Laatste aanpassing: 10/05/2024