Op vakantie naar Calais

Op vakantie naar Calais

2 min read

De streek Pas-de-Calais lijkt op het eerste gezicht niet de meest opwindende vakantiebestemming. Maar dat valt best mee want hij biedt voldoende toeristische mogelijkheden om een voorjaars- of herfstvakantie leuk en relaxed door te brengen.

Inhoudsopgave

Château du Gandspette

Cap Blanc-Nez
Cap Blanc-Nez

Wij strijken neer op camping Château du Gandspette. Gandspette is een kleine leefgemeenschap in de gemeente Éperlecques, op zo’n dertig kilometer van Calais. Op het grote grasveld van het kasteel vinden we een prima kampeerplek. De camping biedt onder meer een leuk restaurantje en heerlijke zwembaden (met en zonder verwarming). Op fietsafstand van de camping bevindt zich een belangrijke toeristische attractie: de grootste bunker van Noord-Frankrijk, midden in de bossen en neergezet tijdens WOII. Naast de bunker wordt ook allerlei wapentuig geëxposeerd.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Cap Blanc-Nez

Eén van de trekpleisters in deze streek is de opaalkust en dan met name de Cap Blanc-Nez, Kaap Blankenes in het Nederlands. ‘Nes’ staat voor landtong. In het Frans betekent nez neus. Als je van bovenaf zou kijken, lijkt de landtong op een neus. Nog verder terug in de tijd, in de zestiende eeuw, heette deze plek Blackenest. Waarbij Blacke staat voor blank en nest voor nessa, wat vooruitstekende rots betekent. Mooie verwijzingen in beide talen.

Markt in Boulogne-sur-mer
Markt in Boulogne-sur-mer

Net als aan de overkant van de Noordzee rijzen de witte rotsen hier op uit zee en het is indrukwekkend om tussen de rotsen het wandelpad af te lopen naar de smalle strook aan zee. Het waait hard en het is bewolkt en dat past helemaal in het plaatje dat je hier verwacht: schuimkoppen en beukende golven. We wandelen vervolgens omhoog naar het herdenkingsmonument (een ‘naald’), ter herinnering aan de eerste wereldoorlog en genieten van het mooie uitzicht op de omgeving, Calais en – heel in de verte – Engeland. iets zuidelijker ligt de Cap Gris-Nez. Iets minder spectaculair, maar het dichtst bij Engeland gelegen stukje Frankrijk. De route tussen beide caps is zeer de moeite waard. Je passeert fraaie uitzichten op de kust en leuke kleine dorpjes.

Lijkt de streek Pas-de-Calais je wat? Deze campings liggen op een steenworp afstand!

Laatste aanpassing: 14/05/2024