Hoe werkt de campinginspectie

Hoe werkt de campinginspectie?

3 min read

Hoe vind je in het uitgebreide aanbod van campings juist jouw droomcamping? Laat de sterren je op weg helpen om jouw ideale camping te vinden.

Inhoudsopgave

Sterrenslag

De ANWB inspecteert elk jaar ongeveer 2000 campings. Op basis van deze inspectie worden er sterren toegekend. De schaal loopt van nul tot en met vijf sterren en ook halve sterren zijn mogelijk. Campings die de maximale totaalscore van vijf sterren behalen, krijgen het predicaat ANWB Top Camping. Om je nog beter te helpen in de zoektocht naar de perfecte camping hebben we met ons sterrenmodel onderscheid gemaakt tussen kleine campings en middelgrote of grote campings.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Sterren kleine campings

De kleine campings zijn te herkennen aan de groene sterren. Aspecten zoals rust, privacy en de grootte van staanplaatsen worden meegenomen in de sterrenscore voor deze campings.

Op de meeste kleine campings zijn faciliteiten als een waterglijbaan, binnenspeeltuin, uitgebreide animatie en kindersanitair niet aanwezig. Op deze onderdelen kunnen deze campings dan ook geen punten verdienen. Wel kun je uiteraard gebruik maken van de filtermogelijkheden om juist die kleine camping met animatie te vinden.

Ben je op zoek naar een kleinschalige camping zonder hele uitgebreide faciliteiten maar mét uitstekende basisvoorzieningen, kijk dan naar campings die met dit model hoog scoren!

Sterren middelgrote en grote campings

Gele sterren geven aan dat een camping op basis van het model voor (middel)grote campings is geïnspecteerd. Campings die hier hoog scoren hebben over het algemeen veel faciliteiten van zeer goede kwaliteit.

Ben je op zoek naar een camping met alles er op en er aan én waarbij de uitvoering van de faciliteiten dik op orde is, kijk dan vooral naar campings met gele sterren die hoog scoren.

Om je zoektocht verder te verfijnen kun je op ANWB Camping, voor beide sterrenmodellen, de scores van de vijf hoofdonderdelen bekijken.

campinginspectie

Op zoek naar je ideale camping

Zwembad en animatie of juist het rustgevende geluid van vogels? Over sommige kenmerken van een camping ben je het misschien snel eens met je reisgenoten, op andere vlakken komen onderhandel skills (en soms een beetje water bij de wijn) van pas. Een goed begin voor de zoektocht naar je ideale camping is een wensenlijstje maken. Zet daarop alles wat iedereen in je reisgezelschap belangrijk vindt, van het vakantieland van jullie dromen tot zwemmogelijkheden, of je in de buurt boodschappen kunt halen en hoeveel waarde je hecht aan een spic en span sanitairgebouw. Daarna begint het speuren op ANWB Camping.

Geen recensie

Om een goede campingkeuze te kunnen maken, zijn campings die zijn geïnspecteerd door de ANWB voorzien van een eindoordeel in sterren. Het toekennen van deze sterren zit een tikje anders in elkaar dan bij de recensie van bijvoorbeeld een bioscoopfilm. De eindscore van sterren bij door de ANWB geïnspecteerde campings zijn de uitkomst van een rekenformule van vijf beoordeelde onderdelen: Zwemmen, Terrein, Sanitair, Eten & drinken en Recreatie.

“Het aantal sterren zegt niets over wat deze inspecteur persoonlijk van het terrein vond”

Het bijzondere is daarbij: het aantal sterren zegt niets over wat deze inspecteur persoonlijk van het terrein vond (bij elke inspecteur zou dezelfde score eruit moeten rollen), maar wél over de aanwezigheid van bepaalde faciliteiten en de kwaliteit daarvan, gemeten aan de hand van objectieve criteria.

Laatste aanpassing: 16/05/2024