Kamperen in de Dordogne

Kamperen in de Dordogne

4 min read

Gelegen in Nouvelle-Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk, ten oosten van Bordeaux, aan de poort van Occitanië, nodigt de Dordogne je uit voor een reis door de tijd. In samenwerking met het Frans Bureau voor Toerisme en het Toeristenbureau Dordogne.

Inhoudsopgave

In samenwerking met het Frans Bureau voor Toerisme en het Toeristenbureau Dordogne.

Uitzonderlijk cultureel erfgoed

In de Dordogne vind je prachtige gebouwen, kastelen en landhuizen, Romeinse kerken, verspreid over het gebied.

Het is geen toeval dat in de prehistorie, zo’n 17.000 jaar geleden, men besloot om hier te gaan wonen. Zij hebben uitzonderlijke meesterwerken aan de mensheid nagelaten, zoals de Lascaux-schilderingen en de 15 prehistorische archeologische vindplaatsen geconcentreerd in de Vézère-vallei, allen geclassificeerd als Werelderfgoed door UNESCO.

@Déclic&Décolle
@Déclic&Décolle
📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Mede door tien geklasseerde dorpen, de middeleeuwse bastides en drie steden vol kunst en geschiedenis staat de Dordogne op de eerste plaats van de Franse departementen voor het grootste aantal geklasseerde historische monumenten. Vandaag de dag komt al dit erfgoed tot leven dankzij unieke evenementen en activiteiten die aan het publiek worden aangeboden.

Een aanrader is het evenement “Châteaux en fête”, dat plaatsvindt tussen 13 april en 28 april. Rond een selectie van de 1001 kastelen van de Périgord, biedt dit niet te missen evenement je de unieke mogelijkheid om met je familie of vrienden te genieten van exclusieve, feestelijke, culturele, educatieve, sportieve en gastronomische activiteiten.

Ook zijn er nieuwe activiteiten bij de grotten van Lascaux: zowel avondevenementen in de grotten zelf als andere spannende avonturen en eetervaringen. Een bezoek aan Fort De Tayac in de Vézère-vallei is zeker ook de moeite waard.

© Philippe Rol
© Philippe Rol

Buitenactiviteiten in de natuur

Met slechts 429.000 inwoners woonachtig in 9.060 km2 is de Dordogne het derde grootste Franse departement met een dichtheid van 47 inwoners per km2. Genoeg ruimte om te genieten van de vrije natuur dus!

Ervaar de nieuwste buitenactiviteiten in de Dordogne: aan het stuur van een 100% elektrische buggy, abseilen van een klif van 100 meter hoog, in een kano of op een peddelboard langs de rivier in ansichtkaart-achtige omgevingen. Luister naar het leven in de natuur, die van insecten en vogels, die van de wind in het gebladerte of het kabbelen van de rivier.

Iets minder avontuurlijk? Geniet van veilige fietstochten op een van de nieuw aangelegde fietsroutes en ontdek de Greenway-fietsroutes, geschikt voor het hele gezin. Tevens zijn er nieuwe themawandelingen beschikbaar, op meer dan 7.600 km aan bewegwijzerde paden. Familiespeurtochten zijn beschikbaar middels Terra Aventura.

© Les Droners
© Les Droners

Gastronomie en authentieke producten

De magie van de regio kan worden geproefd en ervaren op de lokale markten, waar lokale producten in alle seizoenen uitblinken: truffels, Monbazillac- en Bergerac-wijnen, walnoten, ganzen- en eendproducten, aardbeien… Verder is er veel om te ontdekken: muziek, theater- en mimefestivals, of een festival zoals het Nontron-messenfestival waar kunst en ambacht de boventoon voeren.

Maak een wandeling in Artisans Boutiques in Terrasson: de stad Terrasson-Lavilledieu heeft haar focus verlegd naar de presentatie van de savoir-faire van de Périgord door kunstenaars en ambachtslieden aan te moedigen hun bedrijf in het centrum van de stad te vestigen.

© Jardins de Marqueyssac CP Thierry Dordogne
© Jardins de Marqueyssac CP Thierry Dordogne

Bijzondere en mooie tuinen

Dordogne heeft 11 bijzondere tuinen die je kunt bezoeken. Wandel door de buxusbomen en laat je betoveren door de charme van Marqueyssac. Dit labyrint strekt zich uit over 6 kilometer aan prachtige landelijke paden en herbergt niet alleen een ongewone vorm, maar ook talloze pauwen. Voor een adembenemend uitzicht op de landschappen van de Périgord bieden de panoramische tuinen van het middeleeuwse dorp Limeuil een spectaculair 360-graden uitzicht op de omgeving. Andere boeiende tuinexcursies omvatten Eyrignac, met zijn uitgestrekte 10 hectare aan weelderige groene omgeving, de opmerkelijke tuin van het kasteel van Losse en het botanische park van het kasteel van Neuvic, met een gevarieerde collectie aan aromatische planten. Klik hier voor meer informatie.

Cocktails, picknicken en muziek in Eyrignac

Van 31 mei tot en met 2 juni wordt het Rendez-vous aux Jardins evenement georganiseerd. Tijdens dit evenement zijn er ruim 2000 publieke en prive tuinen te bezichtingen. Er zijn schitterende tuinen te bezoeken waar men niet alleen van de natuur kan geniet maar ook kan leren hoe belangrijk onze biodiversiteit is. Klik hier voor meer informatie!

Laatste aanpassing: 05/06/2024