Milieubewust kamperen op duurzame campings

Voor natuurliefhebbers is het behoud van groen zeer belangrijk, ook tijdens de vakantie. Op duurzame campings kampeer je op een milieubewuste manier. Er zijn energiebesparende faciliteiten en de recreatiemogelijkheden en het vermaak houden rekening met de kwetsbaarheid van de natuur.

Groene campings

Geen overlast van de snelweg of een druk animatieprogramma, maar rust, ruimte en privacy. Duurzame campings liggen in een landelijke omgeving, zijn meestal kleinschalig en autovrij. Ook campers zijn slechts beperkt welkom, soms zelfs alleen buiten het terrein. Dit om geluidshinder op de camping te voorkomen. Huuraccommodaties zijn vaak op een ecologische manier ontworpen. Wil je zeker weten dat je duurzaam kampeert? Check of de camping die je bij ANWB boekt het predicaat Green Key heeft. Dat is het internationale keurmerk voor duurzaam ondernemen in de toeristische en recreatieve sector.

Wat mag je verwachten van een duurzame camping

Ook op zogenaamde ecocampings zijn de voorzieningen goed geregeld. Je geniet hier op een comfortabele manier van een duurzame vakantie. Zo wordt de elektriciteit bijvoorbeeld opgewekt door middel van zonnepanelen en houden de beheerders rekening met het waterverbruik. Douchen doe je met muntjes, zodat je er niet te lang onder staat. Verder wordt het afval op de camping gescheiden en zijn de schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar. In het restaurant, indien aanwezig, smul je van lokale of zelf verbouwde producten en deze zijn vaak ook te koop in de campingwinkel. Ook bij het vermaak is natuurbehoud belangrijk. Er is geen druk activiteitenprogramma, maar er worden bijvoorbeeld wel duurzame workshops, wandelingen of fietstochten georganiseerd.

Een duurzaam alternatief: vega-barbecueën

Tips voor duurzaam kamperen

Duurzame campings dragen hun steentje bij aan een beter milieu. Als campinggast kun je ze een handje helpen met de onderstaande tips:
  • Minder of vega-barbecueën: voor veel kampeerders is de vakantie niet compleet zonder een barbecue. Maar door minder vlees te eten, daalt de CO2-uitstoot aanzienlijk. Dus vervang vlees door een stukje vis of leg verse groenten of een vegaburger op de barbecue.
  • Maak uitstapjes in de buurt: dan kun je de auto inruilen voor de fiets of benenwagen.
  • Gebruik opladers en zaklampen op zonne-energie en let op het gasverbruik wanneer je op een gasstel kookt.
  • Ruim je afval op: zwerfafval is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook gevaarlijk voor dieren.
  • Een kampvuur is gezellig, maar kan gevaarlijk zijn in kwetsbare natuurgebieden. Informeer daarom bij de campingbeheerder wat de precieze regels zijn.

ANWB Kampeerkaart CKE

Genieten van korting en andere voordelen in het hoog- én laagseizoen? Lees hier meer over de ANWB Kampeerkaart CKE.

ANWB Kampeerkaart CKE