Actief kamperen in de Ardennen

Actief kamperen in de Ardennen

3 min read

De Belgische Ardennen zijn gelegen op slechts 250km van Utrecht en daarmee uitermate geschikt voor een korte of langere kampeervakantie in de natuur. In de veelzijdige Ardennen kun je o.a. fantastisch wandelen, fietsen, klimmen, survivallen, kajakken en zwemmen. Een vakantie vol buitenactiviteiten combineer je eenvoudig met een bezoek aan historische steden en charmante dorpjes met restaurants, cafés en terrassen. Zo wordt het zonder twijfel in meerdere opzichten een lekkere vakantie.

Inhoudsopgave

Kamperen midden in de natuur

Uitzicht op glooiende heuvels, en een kabbelende rivier waar kinderen en volwassenen pootjebaden; actief kamperen in de Ardennen doe je op een ANWB camping met een fraaie ligging. Vrijwel altijd in het groen, met beschutting van de bomen of juist op een zonnig plekje, en vaak in de buurt van water. Het aanbod bevat grote en kleine campings in de Ardennen; met veel vermaak of juist rust en stilte. Met behulp van de zoekfilters op ANWB Camping vind je moeiteloos een camping in de Ardennen die bij je past.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Fietsen en wandelen in de Ardennen

De Belgische Ardennen zijn een waar paradijs voor wandelaars en fietsers. Er zijn wandel- en fietsroutes voor elke afstand en moeilijkheidsgraad, die je te voet of met de racefiets, mountainbike of E-bike kunt afleggen. Je kunt de heuvels en steile hellingen ontwijken door de vlakke zogeheten RAVeL-paden te volgen over oude jaagpaden en treinbeddingen. Wallonië biedt een keuze uit verschillende natuurgebieden, waaronder de Hoge Venen, het Unesco Geopark Famenne Ardenne en de Viroinval. VisitWallonia.be heeft meer dan 1.000 gratis wandel- en fietsroutes op haar website staan.

©WBT-B.d'Alimonte
©WBT-B.d'Alimonte

Cultuur in de Ardennen

Ook voor een dosis cultuur zit je goed in de Ardennen. Breng een bezoek aan gezellige cultuursteden als Namen, Mons, Luik, Tournai en Charleroi met historische gebouwen en musea. Dat de Ardennen een lang oorlogsverleden hebben, zie je terug in steden als La Roche en Ardenne en Bastogne. Verder is Bouillon een aanrader waar één van de meer dan 100 kastelen van Wallonië gelegen is. Vanaf het middeleeuwse Kasteel van Bouillon hoog boven de stad heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

©WBT-A.Siquet
©WBT-A.Siquet

Survival in de Ardennen

De Ardennen staan ook bekend om haar excellente survivalmogelijkheden. Met professionele buitensportbedrijven klimmen en abseilen langs de rotsen, speleologie in de grotten en spectaculaire tokkelbanen. Ook kayakken op rivieren met stroomversnellingen zoals de Semois, de Lesse en de Ourthe staan bij veel families hoog op het wensenlijstje.

©CGT-A.Siquet
©CGT-A.Siquet

Belgische specialiteiten proeven

Wist je dat er speciale bierroutes en smulroutes zijn uitgezet in Wallonië en de Ardennen. De lijst met specialiteiten is lang, dus frites, chocolade, wafels, kazen, Ardenner ham en likeuren zijn slechts voorbeelden. Het water loopt je in de mond en daar zijn Spa en Chaudfontaine dan weer wereldberoemd om geworden. In de restaurants in Wallonië maken de chef-koks de lekkerste gerechten, zodat je na een actieve dag of een rustdag heerlijk kunt eten.

Ardennen met de (klein)kinderen

De fraaie natuur van de Ardennen is een speeltuin op zich voor kinderen. In de bosrijke omgeving hebben ze alle ruimte om vrij te spelen en de meren en rivieren lenen zich bij uitstek voor dammetjes bouwen en watersporten. Ook op de ANWB campings zelf valt genoeg te beleven. Van lekker zwemmen tot een veelzijdig animatieprogramma. Daarnaast zijn er genoeg kindvriendelijke attracties in de Ardennen. De allerkleinsten vermaken zich opperbest in attractieparken als Plopsa Coo en het Koningin Fabiola Pretpark. Oudere kinderen zoeken de spanning op in Walibi of Forestia; een hoogteparcours door de bomen. Ook de Grotten van Han en het bijbehorende wildpark met 650 dieren is een prima uitje voor het gezin.

©Plopsa Coo
©Plopsa Coo

Over onze partner

VisitWallonia.be is dé inspiratie website voor een vakantie in Wallonië en de Ardennen. Neem een kijkje op de website voor up-to-date informatie over de regio.

Laatste aanpassing: 10/05/2024