de 5 highlights van Luxemburg

Niet te missen: de 5 highlights van Luxemburg

3 min read

Luxemburg is klein maar fijn: je vindt er tal van mooie plekken dicht bij elkaar. Maar welke highlights mag je nu echt niet missen? Deze fijne top 5 leidt je vanzelf langs alle mustsees van Luxemburg! In samenwerking met Visit Luxembourg.

Inhoudsopgave

In samenwerking met Visit Luxembourg.

1. De Pétrusse kazematten, het Wenzelpad en de panoramische lift Pfaffenthal

© LFT Christophe van Biesen
© LFT Christophe van Biesen
📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

De Pétrusse kazematten stammen uit de tijd dat de Spanjaarden de middeleeuwse vestingwerken van Luxemburg-stad moderniseerden. Ze bouwden hier grote bastions zoals dat van Beck, op de plek van het Place de la Constitution. Het is een van de weinige zo mooi bewaard gebleven forten van de stad. In 1746 werden de kazematten gebouwd, bekend als de Batterie de la Pétrusse. In 2022 zijn de Pétrusse kazematten heropend, met betoverende lichtinstallaties die de geschiedenis tot leven brengen. Wil je meer weten over de historie, loop dan ook het Wenzelpad langs 1000 jaar stadsgeschiedenis. Pik meteen de panoramische lift Pfaffenthal mee, een glazen lift tussen Pescatore Park in het centrum van de stad en de wijk Pfaffenthal in de Alzette-vallei – wel 71 meter lager!

2. De meren in Weiswampach en het kasteel van Clervaux

kasteel van Clervaux
kasteel van Clervaux

In de zomer zijn de meren van Weiswampach een leuke plek om een mooie dag door te brengen. Het lagere meer is gereserveerd voor watersporten zoals zwemmen, kanoën en surfen. Waterfietsen zijn te huur en je vindt er een groot terras met uitzicht over het meer. Op de ligweides rond het meer kun je heerlijk zonnebaden. Pik meteen het kasteel van Clervaux mee, het ligt prachtig op de hellingen van een rotsachtig gebergte boven de stad. De oorsprong gaat terug tot de 12e eeuw, maar het werd volledig verwoest in 1944 tijdens de Slag om de Ardennen. Het kasteel is daarna compleet hersteld en de tentoonstelling ‘Family of Man’ van Edward Steichen is zeker een bezoekje waard!

Ontdek het industriële erfgoed van Minett Park

Minett Park

Le Pays des Terres Rouges (‘Land van de Rode Aarde’) in het zuidwesten van Luxemburg was vroeger het centrum van de ijzer- en staalproductie. Nu vind je er het Minett Park Fond-de-Gras, een openluchtmuseum met bijzonder industriële erfgoed rond een historische spoorwegremise. Pak een van de stoom- en dieseltreinen en maak in 20 minuten een ritje naar Pétange voor het Musée de Plein Air over het industriële leven. Je gaat hier echt even terug in de tijd met de mijnwerkershuisjes en werkplaatsen. En het avontuur gaat nog verder: een smalspoortrein neemt je mee ondergronds, door een voormalige ijzermijn naar het mijnwerkersdorp Lasauvage. Hier is een mijn omgevormd tot natuurgebied, mooi om te zien.

4. Natuurreservaat Remerschen aan de Moezel

Natuurreservaat Remerschen aan de Moezel
Natuurreservaat Remerschen aan de Moezel © LFT Thomas Jutzler

Op een kunstmatig eiland aan de voet van de wijngaarden vind je het futuristische natuurbeschermingscentrum Biodiversum. Hier leer je alles over het omringende natuurgebied Haff Réimech, met veel aandacht voor milieubescherming en duurzaamheid. Combineer je bezoek met een vogelexcursie door Haff Réimech, je hebt hier een enorme diversiteit aan vogelsoorten. In de zomer kun je daarna een verfrissende duik nemen in de nabijgelegen grindvijvers. Een mooie afsluiting van je uitstapje naar Haff Réimech: maak nog even een wandeling door de wijngaarden en pik een van de wijnproeverijen mee!

5. Wandelen, fietsen & kajakken in Echternach

© LFT A Schösser
© LFT A Schösser

Dat je in Luxemburg mooi kunt wandelen en fietsen is inmiddels wel bekend, maar wist je dat het ook een paradijs is voor watersportliefhebbers. Al die rivieren en meren zijn perfect voor een dagje kanoën of kajakken. Bij Echternach kun je kanoën en kajakken over de Sauer, vanuit Dillingen. Een bijzondere manier om de natuur langs Duits-Luxemburgse grens te verkennen! Loop hier meteen (een stukje van) de Mullerthal Trail, een langeafstandswandeling van 112 kilometer die in drie lussen is verdeeld. Perfect voor een weekendje weg.

Laatste aanpassing: 12/05/2024