Kamperen bij Ootmarsum en Denekamp

Nederland vlak? Nee hoor. In de buurt van het Twentse Ootmarsum en Denekamp zijn echte heuvels waar je op kunt klimmen. Ben je op de top, dan heb je een fenomenaal uitzicht op de dorpjes, stukken bos en akkerlanden.

Het glooiende landschap van Noordoost Twente

Twente wordt door veel mensen gezien als een van de mooiste regio’s van ons land. En noordoost Twente dan weer het állermooist. De stuwwallen uit de laatste ijstijd hebben het Twentse landschap hier prachtige heuvels gegeven. Meer dan 1000 jaar kleinschalige landbouw heeft gezorgd voor prachtig glooiende essen omringd door houtwallen. Boerenerven die al eeuwen dezelfde naam dragen. ‘Oale groond’ noemen de Tukkers dat. Deze groene, glooiende en afwisselende omgeving leent zich ideaal voor mooie fiets- en wandeltochten.

Lekker op de trekker

Maar je kunt ook met paardenkracht op een huifkar Twente gaan ontdekken. Of een stokoude trekker beklimmen is ook leuk en sinds vorig jaar weer wat nieuws in deze regio. Met de grote achterwielen, het meedeinende stoeltje en de ploffende motor beleef je Twente op een andere manier. De tocht kun je boeken bij Trekkerrit Twente. De start is altijd bij het stadje Ootmarsum.

Trekkerrit Twente

Bruisende kunststadjes

Ootmarsum is een prachtig bruisend stadje: een knus centrum met terrassen en bovendien veel galerieën waar kunstenaars hun schilderijen en andere kunstvormen tonen. Overigens zijn er in de zomer ook drie keer de Siepelmarkten, waar oude ambachten worden getoond. Deze kun je ook bekijken in het Openlucht Museum Ootmarsum.

Het Twentse stadje Ootmarsum

Strandgevoel in Twente

Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Het is niet voor niets dat de rivier al in de eerste regel van het Twentse volkslied op lyrische toon wordt bezongen. De Dinkel ontspringt net over de grens bij Ahaus en bij het Duitse Neuenhaus mondt hij uit in de Vecht. Tip: voor het juiste strandgevoel moet je even gaan zitten aan de zanderige oevers in natuurgebied Lutterzand.

Natuurgebied Lutterzand

Kastelen en landgoederen

Bij Denekamp ligt landgoed Het Singraven met het gelijknamige kasteel. Eén van de vele landgoederen in Twente. Naast het kasteel vindt men een watermolen uit de 14e eeuw die wordt aangedreven door de rivier de Dinkel. Was je ooit in Museum Het Louvre in Parijs of in de National Art Galery in Londen? Dan heb je wellicht de watermolen van Singraven daar zien hangen. Kunstenaars hadden eeuwen geleden al oog voor de schoonheid ervan. Bij het naastgelegen restaurant kun je genieten van veel lokale specialiteiten terwijl je het water van Dinkel hoort kletteren.

Landgoed Het Singraven

Op pad in Twente

De meest voorkomende toeristische bezigheden in Twente zijn fietsen en wandelen. De routes gaan over verstilde paadjes, langs akkers en oude havezathen. Mooie uitzichtpunten zijn er ook, zoals bij de orienteertafel op de Kuiperberg net buiten Ootmarsum. Ook mooi: een dorp of oude buurtschap met karakter, zoals Het Stift bij Weerselo. Hier stond vroeger een Benedictijnenklooster uit de 12e eeuw en sinds de 14e eeuw is het een Stift, waar ongehuwde dames van adel woonden.

Twentse vergezichten

Bergen in Twente

Bos, heide, weide, beekjes en bronnen. Tijdens een tocht door het landschap kom je van alles tegen. Ook de vele Mariakapelletjes en grafheuvels geven een speciaal sfeertje. Het oostelijke deel van het gebied is het meest heuvelachtig. De Tankenberg bij Oldenzaal is de hoogste berg van Overijssel met liefst 85 hoogtemeters. Vanaf de top kun je naar de oosterburen gluren en meteen besluiten Duitsland te bezoeken. Zoals het stadje Bad Bentheim met mooie rotsformaties.

Overnachten in Twente

Twentenaren zijn gastvrije mensen en ontvangen graag bezoekers om hen te laten genieten van al het moois dat de regio te bieden heeft. Er is een ruim aanbod aan campings, van gezinscampings met veel faciliteiten tot bescheiden natuurcampings en kamperen bij de boer. Daarnaast zijn er uiteraard ook vakantiehuizen te huur in Twente en volop Bed&Breakfast accommodaties.

ANWB Kampeerkaart CKE

Ben je in het bezit van de ANWB Kampeerkaart CKE? Bekijk dan de lijst met campings met CKE-voordeel.

Bekijk campings